Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Percy Barnevik: Det här är mitt sista stora projekt

Percy Barnevik vill utrota världens fattigdom – genom miljoner kvinnliga entreprenörer. – Männen är, generellt, ofta lata, oansvariga och dricker eller spelar upp pengarna i stället, säger näringslivsprofilen.

Percy Barnevik har en anekdotsamling som inte går av för hackor – om kortväxta energiministrar, stupfulla sovjetiska despoter, Henry Kissinger, sovande japanska toppchefer, förolämpade tidningsmän och drömmande EU-kommissionärer. Under nästan fem decennier i svenskt och internationellt näringslivs absoluta topp, hinner man samla på sig en hel del bra historier. Percy Barnevik har bland annat varit styrelseordförande för Sandvik och Asea/ABB, Skanska, Astra Zeneca, och Wallenbergarnas maktbolag Investor samt suttit i styrelsen för amerikanska General Motors och Du Pont. 

"Alltid velat vara bäst"

– Jag har en extrem tävlingsinstinkt och har alltid velat vara bäst – prestera bäst på Stanford, vara snabbast på kappsegling, leda de största företagen, och ha den största pensionen, säger han.
Det sistnämnda naturligtvis en skämtsam blinkning till den där pensionen på svindlande 900 miljoner kronor, Percy Barnevik fick med sig när han 2002 lämnade ABB. En stor del av pengarna fick han, efter skandalen briserat, lämna tillbaka – resten använde han för att starta en helt ny karriär, som filantrop. De senaste 17 åren har Percy Barnevik byggt upp utvecklingsorganisationen Hand in Hand. Syftet är att ge, främst kvinnor, utbildning och verktyg för att starta egna företag – som de sedan kan anställa fler människor i.
– Vårt medellånga mål är att skapa tio miljoner jobb. I genomsnitt ger ett jobb försörjning åt fem familjemedlemmar – det betyder att vi kan lyfta 50 miljoner människor ur sitt fattigdomselände. Entreprenörskap är 25 gånger mer effektivt, per krona, än traditionellt givande, som folk hållit på med i 100 år, säger Percy Barnevik.

Startat två miljoner företag

Hittills har organisationen hjälpt till att skapa två miljoner nya företag och runt tre miljoner nya arbeten i länder som Indien, Afghanistan, Kenya och Zimbabwe. Runt 96 procent av företagen har också, enligt Barnevik, verksamhet igång fyra år efter starten. 
Att de allra flesta företagare som tränas av Hand in Hand är kvinnor är ingen slump.
– Männen är oansvariga. Det gäller naturligtvis inte alla, men i såväl Afrika som Indien gör kvinnorna generellt 80 procent av allt arbete. Om mannen tjänar pengar går det som regel till alkohol, medan kvinnors vinst går till barnen. Jag vet faktiskt inte varför det är så. Däremot anställs männen sedan i kvinnornas företag, säger Percy Barnevik.
Att just kvinnorna drar hem pengarna ökar också jämställdheten i de byar där organisationen är verksam, berättar han.

"Mitt sista projekt"

– När en tidigare fattig kvinna blir företagare och får ett litet kapital, då börjar hon respekteras i samhället. Vi har exempel på kastlösa kvinnor i Indien, som man tidigare sett ned på, som till och med blivit borgmästare, säger Percy Barnevik.
Kvinnorna organiserar sig också i "självhjälpsgrupper" om runt 15 personer, för att till exempel solidariskt dela på risken det innebär att ta lån och starta företag.
– En kvinna fick till exempel 1 000 kronor i lån för att köpa en symaskin. Hennes man tog pengarna  – och då kunde ju inte kvinnan återbetala lånet genom att sy och de andra kvinnorna i gruppen skulle få ställa upp och betala tillbaka lånet. Inte bara hustrun blev rasande utan också de andra 15 kvinnorna. En rasande kvinna kan vara jobbig att hantera, men vad tror du om 16? För att rädda sitt skinn gav mannen omedelbart tillbaka pengarna, säger Percy Barnevik.
Han ser fattigdomsbekämpningen som sin riktigt stora livsuppgift.
– Det här är mitt livs största projekt. Mitt viktigaste projekt – och mitt sista projekt, säger Percy Barnevik.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi