Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Bolund kallar till extra finansmöte

Finansmarknadsministern Per Bolund har kallat in Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen till ett möte om coronavirusets effekter.
Klockan 10.30 håller de en pressträff som GP direktsänder.
– Jag kommer att kalla bankerna till ett möte. För att få insyn i deras verksamhet, men också för att understryka att de har ett samhällsansvar,säger Per Bolund.

I följderna av coronavirusets effekter har flera länders centralbanker redan agerat. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte styrräntan i USA i förra veckan – och under onsdagen har både Storbritannien och Island sänkt sina styrräntor.

Under tisdagen höll Riksbanken en öppen utfrågning för Riksdagen. Då meddelade Stefan Ingves att en räntesänkning i Sverige just nu inte är aktuell, men att det är svårt att säga hur Sveriges framtida penningpolitik blir.

– Det är svårt att uttala sig om. Det beror alldeles på vad som händer den närmaste tiden i världsekonomin och vad som händer i den svenska ekonomin, sa Stefan Ingves.

Kallat institutioner till möte

Nu har finansmarknadsministern Per Bolund kallat till ett möte, där han kommer att träffa Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen kommer att närvara. Efter mötet kommenterade Per Bolund vad som sagts på mötet vid en presskonferens.

– Idag bedömer vi att den finansiella stabiliteten är god, men vi bedömer också att det kan komma att förändras, säger Bolund.

– Det är oroligt på de finansiella marknaderna, det var en samstämmig bild, säger Per Bolund.

– Bedömningen är att det svenska finansiella systemet är stabilt, säger han.

Kommer att ha möte med bankerna

Finansminister Per Bolund meddelade också att han kommer att hålla ett möte med Sveriges banker. Han menar att bankerna gjort goda vinster under de gångna åren och nu behöver ta ett ansvar för hela samhället.

– De ska inte agera på ett sätt som förstärker oroligheter, säger Bolund.

– En risk i den här situationen är att bankerna blir väldigt försiktiga och drar ner på kreditgivningen. I värsta fall agera procyklist, säger han.

Efter mötet hålls en presskonferens, som GP sänder i toppen av denna artikel med start klockan 10.30.

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.