Socialminister Annika Strandhäll (S) uppmanar de offentliga parterna att lösa problemet med sänkta tjänstepensioner. Arkivbild.
Socialminister Annika Strandhäll (S) uppmanar de offentliga parterna att lösa problemet med sänkta tjänstepensioner. Arkivbild.

Pensionssmällen växer – 1 500 i månaden

Pensionärsorganisationerna SKPF och SPF överväger att ta till rättsliga åtgärder i kampen för kompensation för de cirka 150 000 pensionärer som blivit blåsta på delar av sin tjänstepension. Nya siffror visar att det kan handla om uppemot 1 500 kronor i månaden.

ANNONS
|

- Det här är oacceptabelt, man gör bara inte på det här sättet, säger SKPF:s ordförande Berit Bölander.

Först och främst riktar pensionärsorganisationerna en skarp uppmaning till parterna, fack och arbetsgivare, att omedelbart lösa frågan så att de berörda pensionärerna, före detta kommun- och landstingsanställda, inte drabbas av den drastiska inkomstsänkningen i år.

Pekar på pilotfall

Men om inte, då överväger SKPF och SPF Seniorerna att ta till juridiska åtgärder.

ANNONS

- Vi vill sätta ner foten, det får inte gå till så här, säger Bölander.

De båda organisationerna pekar på de uppmärksammade fallen från 1990-talet då några enskilda pensionärer, som användes som pilotfall, gick segrande mot stat och kommuner. Det nu aktuella ärendet påminner starkt om dessa parallella fall, enligt SKPF och SPF, något som även advokat Kenneth Lewis, som drev ärenden på 1990-talet håller med om.

Hur en eventuell rättsprocess ska gå till – grupptalan eller något annat sätt – är oklart, enligt Berit Bölander.

20000 får stor sänkning

Nya siffror från pensionsbolaget KPA visar nu hur många mer exakt och på vilket sätt som pensionärerna berörs, enligt siffror som TT tagit del av.

För KPA:s del handlar det om drygt 130000 pensionärer som får sänkt kommunal tjänstepension. 85 procent av dessa ligger i beloppsintervallet 0–750 kronor och 15 procent, eller cirka 19500 personer, som får en sänkning på mellan 750 och ända uppemot 1500 kronor i månaden. Tidigare talades det preliminärt om högst tusen kronor i månaden.

Utöver de 130000 pensionärerna som KPA administrerar så har Skandia runt 35000 personer, enligt tidigare uppgifter.

ANNONS

"Inga statliga verktyg"

Ytterst är frågan politisk. Kommunernas intresse- och arbetsgivarorganisation SKL styrs av politiker, med socialdemokraten Lena Micko i toppen.

Socialminister Annika Strandhäll (S) uppmanar nu parterna att lösa frågan.

- Jag blev väldigt tagen av detta, sade hon när frågan kom upp i riksdagen.

Liberalen Barbro Westerholm frågade om staten på något sätt kan underlätta för alla människor som mötts av detta besked. Men på den frågan gav socialministern ett nekande svar.

- Staten har inga verktyg i verktygslådan, sade Strandhäll.

- Jag hoppas att parterna sätter sig ned och talar om hur man ska reda ut det här. Jag har fått indikationer på att så också sker, sade Annika Strandhäll.

ANNONS
TT

Fakta: Så hänger det ihop

Den rejält sänkta tjänstepensionen för de cirka 150000 pensionärerna, gäller före detta kommun- och landstingsanställda i huvudsak över 80 år gamla, hänger ihop med att tjänstepensionssystemet gjordes om när den statliga pensionen ändrades på 1990-talet.

Tjänstepensionen gjordes om i två steg, dels kring 2003 och dels enligt samstämmiga uppgifter även kring 2009/2010. Det är detta som nu fått till följd att den kommunala tjänstepensionen sänks rejält i år. Detta har inträffat även några tidigare år, men då i betydligt mindre skala.

(TT)

ANNONS