Pensionsprognos skrivs ned

ANNONS
|

Efter årets rekordhöga uppräkning av inkomst- och tilläggspensionerna på 4,1 procent väntas bromsen slå till nästa år.

När Pensionsmyndigheten nu reviderar sin oktoberprognos för de närmaste åren har utsikterna för 2014 försämrats. I oktober pekade prognosen på en sänkning av pensionerna med 0,8 procent. Nu visar januariprognosen att sänkningen blir på 1,4 procent.

Anledningen är att Konjunkturinstitutet räknar med lägre inflation och lägre löne- och sysselsättningsutveckling i år.

- Skillnaden mot oktoberprognosen beror i huvudsak på att konsumentpriserna har minskat, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten.

Vad säger du till besvikna pensionärer?

ANNONS

- Jag kan säga att de som har de lägsta pensionerna behöver inte bekymra sig, alltså de som har garantipension och där vissa har bostadstillägg. De som har lite bättre pension kommer få förändringar i sin inkomstpension, men de flesta har tjänstepension också och allt fler börjar få premiepension och den kommer att förändras på annat sätt, så det här är inte hela sanningen för de flesta.

Ole Settergren är nu sysselsatt med att utreda hur man ska kunna undvika de nuvarande stora svängningarna i pensionsindexeringen från det ena året till det andra.

Förra gången den så kallade balanseringen eller bromsen i systemet slog till gällde det 2010 och 2011 års pensioner.

Gäller inkomst- och tilläggspensioner.

2014 – minus 1,4 procent

2015 – plus 0,4 procent

2016 – plus 2,3 procent

2017 – plus 2,9 procent

Pensionsmyndigheten lämnar en prognos till regeringen fem gånger om året. Det inkomstindex, balansindex och prisbasbelopp som avgör inkomst- och tilläggspensionerna fastställs i augusti varje år.

ANNONS