Swedbank krävs på fyra miljarder kronor av Pensionsmyndigheten. Arkivbild.
Swedbank krävs på fyra miljarder kronor av Pensionsmyndigheten. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Pensionsmyndigheten kräver fyra miljarder av Swedbank

Swedbank krävs på fyra miljarder kronor av Pensionsmyndigheten. Det meddelar banken via ett pressmeddelande på fredagskvällen.

ANNONS
|

Swedbank skriver i pressmeddelandet att ”kravet rör ett tio år gammalt ärende”, samt att det ”inte föregåtts av någon skriftväxling eller information till Swedbank från Pensionsmyndigheten”.

Ärendet rör bankens roll som förvaringsinstituten för fonden ”Optimus High Yield”.

– Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank, i pressmeddelandet.

Swedbank meddelar att man inte gör ”någon reservering med anledning av kravet från Pensionsmyndigheten.”

LÄS MER:Experterna: Så ska du spara i turbulenta tider

Båda parter förtegna

Unni Jerndal, senior rådgivare vid Swedbank, vill inte kommentera ärendet ytterligare.

– Vi har inget mer att säga. Det är informationen från pressreleasen som gäller, säger hon till GP.

ANNONS

Kan du ge någon tidsangivelse på när ni kan släppa ytterligare information?

– Vi kan inte ge något i dag. Jag säger inte att det är omöjligt framöver, men inget mer här och nu.

Inte heller Pensionsmyndigheten vill redogöra bakgrunden till kravet.

– Jag kan bekräfta att Pensionsmyndigheten har framställt ett krav mot Swedbank, i egenskap av förvaringsinstitut för Optimus High Yield. I övrigt vill jag inte kommentera mer, annat än att vi ser fram emot att ha en fortsatt dialog med banken, säger pressekreterare Johan Andersson.

Har kravet framställts som en del av ett brottmål?

– Jag vill inte guida dig där, utan det jag kan säga är att vi har framställt ett krav baserat på deras roll som förvaringsinstitut för en fond som vi stängde av efter oegentligheter från premiepensionens fondtorg. Det är bakgrunden. Jag vill inte ge mig in i de rättsliga aspekterna.

Ingick i Falcon Funds-härvan

Enligt TT ingick fonden i den så kallade Falcon Funds-härvan. Pensionsmyndigheten stoppade insättningarna i det Maltabaserade bolaget Falcon funds 2016, efter att man upptäckt att miljardbelopp som tillhörde svenska pensionssparare försvunnit från fonderna, däribland Optimus High Yield.

I oktober 2020 fälldes flera av männen bakom bolaget i hovrätten och dömdes till långa fängelsestraff och stora skadestånd till staten. I juni 2022 skärptes straffen för två av männen.

ANNONS

LÄS MER:Så förhandlar du med banken om bolåneräntan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS