Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andra AP-fondens portfölj backade med 1,3 procent förra året. Framförallt aktierna i tillväxtekonomier gick ner.
Andra AP-fondens portfölj backade med 1,3 procent förra året. Framförallt aktierna i tillväxtekonomier gick ner.

Pensionsfondens förlust: 4,3 miljarder kronor

Börsfallet i slutet av förra året blev kostsamt för Andra AP-fonden i Göteborg. Innehavet i pensionsfonden backade med 1,3 procent eller 4,3 miljarder kronor.

Andra AP-fonden är en av Europas största pensionsfonder, med ett förvaltat kapital på 335 miljarder kronor. Den styrs, till skillnad från de andra fyra svenska, statliga, pensionsfonderna, från Göteborg med Eva Halvarsson som vd.

Förra årets skakiga börser fick pensionsjättens portfölj att backa med totalt 1,3 procent efter kostnader för provision och förvaltning. Det är en betydligt sämre utveckling jämfört med 2017, när börsen dansade och kapitalet i stället växte med nio procent. Mest stryk har fondens aktier på tillväxtmarknader tagit. De minskade i värde med 7,3 procent förra året – vilket dock var bättre än det index fondens portfölj jämförs med. Kinesiska statspapper och fastigheter vägde dock upp en del av tappet.

Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, med säte i Göteborg.. Bild: Bild: Lisa Thanner
Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, med säte i Göteborg.. Bild: Bild: Lisa Thanner

– Nedgången i aktieportföljen motverkades av en god avkastning på bland annat riskkapitalinvesteringar, fastigheter och kinesiska statsobligationer, säger Eva Halvarsson i en skriftlig kommentar.

Andra AP-fonden har som uppdrag att få pensionspengarna att växa på lång sikt, med ett så kallat "långsiktigt avkastningsantagande" på 4,5 procent per år. Det har den, de senaste åren, överträffat ordentligt. Andra AP-fondens portfölj har totalt ökat med 5,8 procent per år de senaste fem åren och med 7,7 procent de senaste tio åren.

Bland fondens största, rena aktieinnehav fanns under 2018 Swedbank, Essity, Husqvarna, Balder, Hexagon, Nordea och Astra Zeneca.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.