Pensionsbesked i faggorna

ANNONS
|

Under februari och mars får 5,5 miljoner svenskar sitt årliga besked i orange kuvert om den framtida allmänna pensionen. I fjol motsvarade den allmänna pensionen cirka hälften av svenskens medelinkomst, enligt beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

De flesta har dock utöver allmän pension också tjänstepension. Besked om hur stor den är kommer separat i ett rött kuvert från Collectum till de 1,4 miljoner privatanställda tjänstemän vars pension hanteras av dem.

Den genomsnittliga allmänna pensionen var 11423 kronor per månad 2010. Det motsvarar 53 procent av genomsnittsinkomsten på 21725 kronor 2008, den senaste uppgiften som finns hos Statistiska centralbyrån (SCB).

–Vi brukar räkna med att den allmänna pensionen motsvarar mellan 50 och 55 procent av snittlönen, säger Jenny Jeppson, informationschef på Collectum.

ANNONS

För att få en mer rättvisande bild av pensionen bör man alltså lägga ihop den allmänna pensionen med tjänstepensionen. För en privatanställd tjänsteman som är 45 år i dag och har en lön på 35000 kronor i månaden blir tjänstepensionen cirka 6500 kronor.

ANNONS