Pensionsåldern höjs 2017

ANNONS
|

Den statliga utredning som i snart två år har sett över alla åldersgränser i samband med pensionen lägger snart fram sitt slutbetänkande.

Att dagens åldersgränser 61 och 67 höjs till 63 respektive 69 år är känt sedan tidigare.

Att 69-årsgränsen istället blir 70 år är också en möjlighet. 70 år är den åldersgräns som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg nämnt vid flera tillfällen.

- Det blir en successiv, stegvis anpassning, sa ensamutredaren Ingemar Eriksson till GP 18 februari.

Övergångsreglerna innebär till exempel att den som fyller 61 år 2017 och då planerat att gå i pension inte i ett slag måste vänta i två år. Det förslag utredaren väntas lägga innebär en uppräkning med ett halvår per årskull, erfar GP.

ANNONS

Ett stort antal OECD-länder har redan höjt pensionsåldern eller beslutat att göra det. I några länder, bland annat Danmark, har man beslutat om ett system där pensionsåldern inte är exakt bestämd, utan följer livslängsutvecklingen.

En liknande modell, väntas utredaren Ingemar Eriksson föreslå. Det skulle innebära att dagens unga inte kan vara säkra på de åldersgränser som nu nämns, utan att de kan få vara beredda på att jobba ännu längre.

Bakgrunden är att livslängden de senaste decennierna ökat mer än man tidigare räknat med. Nu ökar den med drygt ett år per decennium, samtidigt som gruppen äldre blir allt större i förhållande till den grupp som förvärvsarbetar.

Pensionsåldersutredningen kommer också att lägga en lång rad andra förslag, som dels ska öka möjligheten att få fler unga att tidigare komma ut i arbetslivet, dels göra det möjligt för äldre att byta jobb och att kunna stanna kvar längre. Bland annat lär det bli nödvändigt att åldersgränserna för studiemedel att räknas upp.

Om den normala pensionsåldern höjs blir det också nödvändigt att justera den nuvarande 65-årsgränsen, som styr utbetalningar för tjänstepension, a-kassa, sjukpenning, sjukersättning, arbetsskadelivränta, garantipension och bostadstillägg för pensionärer.

Det kommer att innebära ökade kostnader för staten. Förhandlingar med arbetsmarknadens parter blir också avgörande.

ANNONS

55 år – privatpensionssparande och vissa tjänstepensioner kan börja tas ut.

61 år – allmän statlig pension kan börja tas ut. Höjs till 63.

65 år – dagens gräns mellan arbetsliv och pension i socialförsäkringssystemen, som a-kassa, sjukpenning, skatt, rätten till statlig garantipension med mera. Justeringar uppåt väntar.

67 år – här upphör rätten att arbeta idag. Väntas höjas till 69 eller 70 år.

ANNONS