Många pensionärer kan räkna med höjda pensioner nästa år. Arkivbild
Många pensionärer kan räkna med höjda pensioner nästa år. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pensioner höjs 2021

Många pensionärer kan nu räkna med som mest 600 kronor mer i månaden nästa år. Partierna är överens om att införa ett särskilt tillägg för de med lägre pensioner.
– Då får vi ytterligare ett tillägg för att vi ska vara tysta, säger Lena Gustafsson, styrelseordförande för SPF Seniorerna i Göteborg.

ANNONS

Tillägget berör personer med mellan 9 000 och 17  000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår.

Ett förslag som enligt regeringen kostar fyra miljarder kronor.

– Det är ett väldigt bra besked för pensionärerna, dels att vi höjer pensionen här och nu och att pensionstillägget införs 2021. Men pensionsgruppen fortsätter också för att vi långsiktigt ska höja pensionerna, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), som också leder pensionsgruppen, till TT.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Linus Svensson/TT

Kräver större skillnad i pensionerna

Samtidigt som regeringen lägger fram lågpensionssatsningen skriver man att partierna i pensionsgruppen är överens om att glappet, det så kallade respektavståndet, mellan dem som får de allra lägsta pensionerna och de som har tjänat in sin pensionsgrundande inkomst genom livslångt arbete behöver öka.

ANNONS

"Ett rimligt grundskydd innebär dock att skillnaderna i pensionsinkomster mellan de pensionärer som arbetat och tjänat in pensionsgrundande inkomster och de som helt saknar arbetsinkomster, så kallat respektavstånd, är relativt små för de som haft mer begränsade inkomster, trots ett långt arbetsliv", framgår det i ett pressmeddelande.

"Ingen stor höjning"

Lokala pensionärsorganisationen SPF Seniorerna Göteborg anser inte att satsningen är tillräcklig.

– Absolut, 600 kronor är en bra början men det är inte någon stor höjning. Som vi har sagt tidigare behöver politikerna göra ta ett omtag när det gäller pensionerna i sin helhet, för dem med garantipensioner är 600 kronor en del men det behövs mycket mer, säger den lokala styrelseordföranden Lena Gustafsson.

Hon vänder sig också emot formen för den här lågpensionssatsningen.

– Så som jag förstår det är det ett tillägg och det är jag egentligen inte okej med. Jag tycker att man ska höja pensionerna från grunden istället för att ha alla dessa tillägg hit och dit. Men politikerna resonerar väl på så sätt att då får vi ytterligare ett tillägg för att vi ska vara tysta.

PRO vill se höjda insättningar

PRO delar uppfattningen om att det inte räcker.

– Nej, det är det inte. Det är välkommet och ett steg i rätt riktning. Det är en kortsiktigt bra lösning för det gynnar dem med låg pension som förvärvsarbetat. De har haft obetydligt mer än om de inte hade förvärvsarbetat men detta löser inte de långsiktiga problemen, säger PRO:s vice ordförande Jan Andersson till TT.

ANNONS

Med långsiktiga problem med pensionssystemet, avser Jan Andersson att pensionsavgiften behöver komma upp till 18,5 procent.

– Nivån på inbetalningarna måste så snart som möjligt komma upp till 18,5 procent av lönesumman. De som går in i pension i dag får en inkomstpension som ligger kring 50 procent och därefter avtalspension. Det är långt ifrån vad de blir utlovade.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS