Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Seniorer älskar att resa, och de allra flesta gillar att resa om hösten. Bild: Syda Productions
Seniorer älskar att resa, och de allra flesta gillar att resa om hösten. Bild: Syda Productions

Pensionärerna reser för mångmiljardbelopp

Sveriges seniorer är just nu Sveriges köpstarkaste målgrupp – och pengarna lägger de på resor.
I fjol spenderade de drygt 86 miljarder kronor på resor världen över.

På bara ett år har landets seniorer (+55 och uppåt) ökat sina reseutgifter med över 20 procent och konsumerar nu resor för drygt 86 miljarder kronor om året, visar Smart Seniors senaste seniorbarometer där över 5 000 seniorer medverkat.

–Ja, det är helt galet. Sveriges seniorer reser som aldrig förr och det ökar varje år. De har tid, är resvana och de har de ekonomiska förutsättningarna, säger Mathias Lang, vd för Smart Senior.

Spanien favoritlandet

Spanien toppar listan på favoritresmål, men långresor till Thailand är också populärt. Senaste året har USA också tagit sig upp på fem-i-topplistan.

– De är en köpstark målgrupp, det visar inte minst det ökande resandet till USA, för det är inte billigt, säger Mathias Lang.

37 procent av de äldre uppger att de lägger mer pengar på resor i dagsläget än för fem år sedan, vilket är en ökning med 10 procentenheter från fjolårets undersökning.

Nästan var femte senior lägger 10 000 till 15 000 kronor på semesterresor per år, medan drygt två procent reser för över 100 000 kronor per år.

I snitt spenderar en svensk pensionär 28 620 kronor per år på resor.

Reser utomlands flera gånger per år

Barometern visar att över 40 procent reser utomlands två till tre gånger per år. Och nära 50 procent uppger att de är utomlands minst två veckor per år. En tredjedel reser utomlands tre till fyra veckor om året.

Att svenska pensionärer oftare reser utomlands bekräftas också i en undersökning som researrangören Ving gjorde på SVT:s uppdrag i fjol.

Den undersökningen visade att åtta av tio seniorer reser utomlands varje år. Dessutom är 65+ bortresta dubbelt så lång tid som de som är 55+.

När trappar seniorerna ner sitt resande?

– När de kommer upp till 70-75-årsåldern. Då väljer de bort de riktigt långa flygresorna och väljer resmål som ligger närmare hem. Men det har mer med bekvämlighet än ålder att göra, de tycker inte om att göra så långa resor, säger Mathias Lang.

Publicisten Amelia Adamo har flera gånger skrivit om sin generation i Magasin M, om att den kommer att konsumera sina pengar på resor och upplevelser hellre än att spara dem till arvet till barnen.

Är det den generationen vi ser nu?

– Alla vill väl att deras föräldrar ska ha det bra och njuta av livet på äldre dar? Och man ser också en klimatmedvetenhet hos de äldre, bland annat ett ökat intresse för tågresor ut i Europa som jag tror att vi kommer att få se öka, säger Mathias Lang.

Spanien

Nummer ett som resmål för svenska seniorer.

Grekland

Har en säker andra plats.

Italien

Ligger på tredje plats, bland favoritresmål.

Sverige

På fjärde plats är att åka på upptäcktsresa och semester i Sverige.

USA

Kvalade in på femte plats på seniorernas topplista i år.

Övriga nordiska länder

På sjätte plats hamnar våra grannländer.

Thailand

Är poppis resmål ända upp i 70-årsåldern. Sedan börjar restiderna bli för långa.

Frankrike

Ligger på åttonde plats.

Tyskland

Nionde plats.

Storbritannien

Hamnar på tionde plats på seniorernas restopplista.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.