Mer att handla för med inkomstpensionstillägget? Ja, kanske, men alla får inte de hägrande 600 kronorna. Arkivbild.
Mer att handla för med inkomstpensionstillägget? Ja, kanske, men alla får inte de hägrande 600 kronorna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pensionärer ilskna över pensionstillägg

Va ... blir det inte mer? Mängder av besvikna pensionärer har hört av sig till Pensionsmyndigheten. Det utlovade tillägget på upp till 600 kronor kan i själva verket bli bara några kronor.

ANNONS

Pensionsmyndigheten har blivit kontaktad av många besvikna pensionärer den senaste tiden, berättar Ann-Sofie Kraft Nilsson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Väldigt många har ringt och undrat var de 600 kronorna har tagit vägen. De har trott att tillägget skulle komma från januari, men det kommer först i september i år, och det blir inte någon retroaktiv utbetalning, säger hon.

25 kronor – för den som arbetat fullt

Men de aktuella summorna har blivit kända, de finns på Pensionsmyndighetens hemsida och i lagtexten, berättar hon. Det gör pensionärerna både förvånade och ledsna.

De hägrande 600 kronorna visar sig i stället handla om betydligt mindre summor för många, eftersom det nya inkomstpensionstillägget trappas av både för dem som har lägre pension är 11 000 kronor och för dem som har mer än 14 000 kronor.

ANNONS

Exempelvis får den med en pension på 9 000 bara 25 kronor, den som har strax över 10 000 325 och den med strax över 16 000 kronor får 175 kronor.

– Det där med 600 kronor, före skatt dessutom, det är inte alla som får, säger hon.

En och en halv miljon berörs

Cirka en och en halv miljon pensionärer kommer att få någon del av tillägget, men bara ungefär en tredjedel av dessa kommer verkligen att få de 600 kronorna, enligt Pensionsmyndighetens uppskattningar.

Ännu går det inte att säga exakt vad var och en får, det är en beräkning som Pensionsmyndigheten gör för var och en utifrån schablonberäkningar av den allmänna pensionen. Beskedet kommer först i augusti-september, förklarar hon.

Storleken beror dessutom på hur länge man arbetat i Sverige, den som inte har fullt 40 år bakom sig i arbetslivet kan få ännu mindre, förklarar Ann-Sofie Kraft Nilsson.

Pensionärsorganisationerna har länge krävt högre pensioner, men det här tillägget räcker inte långt, tycker de.

– Från PRO:s sida har vi sagt att det här är otillräckligt. Det är alldeles för låga höjningar. Det behövs en höjning av pensionsavgifterna som betalas in i pensionssystemet, men det finns inte politisk majoritet för det nu, säger Ingemar Hamskär, pensionsexpert på PRO.

ANNONS

– När förslaget kom tyckte vi att det var bra att politikerna erkänner det vi länge sagt, att det inte lönar sig att arbeta för att få en tillräcklig pension. Men tillägg är ingen bra metod. Det här rör ungefär hälften av alla pensionärer, men bara kanske 15 till 20 procent får maxbeloppet, säger Anna Eriksson, pensionsexpert på SPF Seniorerna.

Johanna Cederblad/TT

Bakgrund: Inkomstpensionstillägg

I höstas togs beslutet att höja pensionerna genom ett särskilt inkomstpensionstillägg, som skulle kunna ge som mest 600 kronor till pensionärer med låga pensioner. Satsningen har sin bakgrund i januariavtalet, där partierna ville höja pensionerna för dem med låga pensioner.

De allra sämst ställda pensionärerna fick en höjning 2020. Nu skulle det bli bättre för dem i skiktet ovanför, som har allmänna pensioner mellan 9 000 och 17 000 kronor.

Men så blossade debatten om pensionssystemet upp, där kritikerna tycker att skillnaden i pension för den som arbetat ett helt liv och den som inte gjort det har blivit för liten, det talades om det så kallade respektavståndet. Det resulterade i konstruktionen med inkomstpensionstillägg som trappas av i båda ändar.

Inkomstpensionstillägget kan bli upp till 600 kronor, men just den summan är bara aktuell för dem i inkomstlägen mellan 11 000 och 14 000. De som får minst, 25 kronor, gäller dem med en allmän pension på 9 000 och strax under 17 000.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS