Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Köande kunder utanför bankkontor på Folkungagatan i Stockholm i väntan på att få sätta in mynt som blir ogiltiga.

Pengaspurten: Här blir du av med mynten

Skramlar de gamla mynten fortfarande i fickan? Det finns flera butiker där du kan bli av med obegränsat antal mynt – och det är bråttom. I dag är sista dagen som de gamla pengarna är giltiga i handeln.

Det som skulle bli "det största mynt- och sedelutbytet i svensk historia" blev det "svåraste mynt- och sedelutbytet någonsin".

I insändare, sociala medier och på tidningarnas ledarsidor rasar konsumenter och skribenter över hur svårt det varit att lämna in pengarna, framför allt mynten.

Men det finns butiker där du i sista stund kan handla upp alla dina gamla mynt. Systembolaget, med knappt 440 butiker runt om i landet, tar emot så många mynt kunden vill betala med.

- Vi tycker det är självklart att inte sätta begränsningar för hur våra kunder betalar. Det handlar om att möta kunden på ett bra sätt, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

På Riksbankens myntkartan.se finns också en lista med ett knappt 50-tal butiker, från Njurunda i norr till Ystad i söder, som har meddelat att de tar emot mynt. I Söderköping tar Hemköp emot mynt i sin särskilda myntmaskin. Det har blivit känt för köerna har ringlat under senare tid.

- De lägger i mynten och så rasslar det till och så får de ett kvitto att gå till kassan med. Efter 2000 mynt måste vi byta påsen i maskinen, så det blir lite pyssel för oss. Vi byter påse många gånger varje dag nu, säger Emelie Bark, ansvarig för frukt och grönt.

Hon berättar att maskinen kommer att finnas kvar och ta emot gamla mynt ytterligare en månad.

- Jag tycker det är jättebra. Vi har gjort något positivt för att hjälpa folk. Det är en bra service och de flesta behöver ju mat, säger hon.