Köande kunder utanför bankkontor på Folkungagatan i Stockholm i väntan på att få sätta in mynt som blir ogiltiga.
Köande kunder utanför bankkontor på Folkungagatan i Stockholm i väntan på att få sätta in mynt som blir ogiltiga.

Pengaspurten: Här blir du av med mynten

Skramlar de gamla mynten fortfarande i fickan? Det finns flera butiker där du kan bli av med obegränsat antal mynt – och det är bråttom. I dag är sista dagen som de gamla pengarna är giltiga i handeln.

ANNONS
|

Det som skulle bli "det största mynt- och sedelutbytet i svensk historia" blev det "svåraste mynt- och sedelutbytet någonsin".

I insändare, sociala medier och på tidningarnas ledarsidor rasar konsumenter och skribenter över hur svårt det varit att lämna in pengarna, framför allt mynten.

Men det finns butiker där du i sista stund kan handla upp alla dina gamla mynt. Systembolaget, med knappt 440 butiker runt om i landet, tar emot så många mynt kunden vill betala med.

- Vi tycker det är självklart att inte sätta begränsningar för hur våra kunder betalar. Det handlar om att möta kunden på ett bra sätt, säger Lennart Agén, presschef för Systembolaget.

ANNONS

På Riksbankens myntkartan.se finns också en lista med ett knappt 50-tal butiker, från Njurunda i norr till Ystad i söder, som har meddelat att de tar emot mynt. I Söderköping tar Hemköp emot mynt i sin särskilda myntmaskin. Det har blivit känt för köerna har ringlat under senare tid.

- De lägger i mynten och så rasslar det till och så får de ett kvitto att gå till kassan med. Efter 2000 mynt måste vi byta påsen i maskinen, så det blir lite pyssel för oss. Vi byter påse många gånger varje dag nu, säger Emelie Bark, ansvarig för frukt och grönt.

Hon berättar att maskinen kommer att finnas kvar och ta emot gamla mynt ytterligare en månad.

- Jag tycker det är jättebra. Vi har gjort något positivt för att hjälpa folk. Det är en bra service och de flesta behöver ju mat, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Mynt- och sedelutbytet

De mynt och sedlar det handlar om är: De gamla 1-, 2- och 5-kronorna och de äldre 100- och 500-lapparna, med Carl von Linné respektive Karl XI på framsidan.

Den 30 juni 2017 är den sista dagen att betala i butiker och i handeln med gamla mynt och sedlar.

Bankerna kan ta emot mynt till och med den 31 augusti 2017.

Bankerna kan ta emot sedlar till och med den 30 juni 2018.

På Riksbankens sajt myntkartan.se går det att hitta närmaste plats för att sätta in gamla mynt och sedlar.

Källa: Riksbanken

ANNONS