Pengar – en känslig fråga

ANNONS
|

Treåriga Alex springer ivrigt mellan gungan och rutschkanan. När mamma Annica Andrén tar i och skjutsar henne högt, högt i gungställningen tjuter hon av skratt.

Annica Andrén och hennes sambo har två gemensamma barn. Lillasystern Molly ligger och sover i barnvagnen. Varje månad sparar föräldrarna 500 kronor till varje barn, vilket motsvarar ungefär halva barnbidraget.

– Vi har inte diskuterat exakt vad pengarna ska användas till, men tanken är att de ska ha lite hjälp till ett körkort eller till en insats på en lägenhet. Bostadssituationen ser ju ut som den gör, säger Annica Andrén.

Sparformen de valt är en kapitalförsäkring, där de har olika fonder. Pengarna står i föräldrarnas namn, med barnen som förmånstagare.

ANNONS

Hennes sambo har också två barn sedan ett tidigare förhållande som de sparar till.

– Där har vi gjort så att min sambo sparar 250 kronor i månaden till dem och det andra hushållet sparar sin del. Det var jättesvårt att komma fram till hur vi skulle göra, säger hon.

Annica Andrén konstaterar att pengar lätt blir en känslig fråga. Det diskuteras sällan i mammagrupper eller bland hennes väninnor.

– Men jag tror alla som har möjlighet försöker spara i någon mån, säger hon.

Läs också: Så väljer du rätt sparform till barnen

ANNONS