Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att särskilt granska transaktioner till länderna på EU:s svarta lista över skatteparadis. Finansminister Magdalena Andersson (S) på bilden. Arkivbild.

Pengaflöde till skatteparadis under lupp

Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att särskilt granska transaktioner till länderna på EU:s svarta lista, för att ytterligare dra åt tumskruvarna mot skatteparadisen.

Uppdraget till det svenska Skatteverket är ett led i EU-arbetet om motåtgärder mot skatteflykten. I december i fjol upprättade EU en lista över 17 länder som inte ansågs vara samarbetsvilliga på skatteområdet. Sedan flera lovat skärpa sig finns i dagsläget nio länder kvar på den svarta listan.

Investerare i skatteparadisen kommer nu att granskas hårdare hemifrån.

Riskerar fastna

- Vi har gett Skatteverket resurser för att jobba mot internationellt skattefusk, men det vi gör nu är att säga att de specifikt ska öka kontrollen mot länderna som finns på listan. Det innebär ju att om man har transaktioner med någon av de här länderna så är risken att man fastnar i en skattekontroll, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Syftet är att få fler av skatteparadisen att skärpa sig.

- Det verkar som om länder inte vill vara med på den svarta listan, så det är ju flera som redan vidtagit åtgärder på hög politisk nivå att förändra sin skattelagstiftning. Och då är det ju viktigt för att ännu fler länder inte ska vilja vara med på listan, att vi också vidtar åtgärder mot de länderna.

Ges mer muskler

Den svenska regeringen har tidigare lanserat ett tolvpunktersprogram för att motverka skatteflykt, där bland annat Skatteverket ges mer muskler.

- Att arbeta mot skattefusk är oerhört viktigt, vi måste få in pengar till skola, sjukvård och äldreomsorg, men också uppehålla legitimiteten i systemet och skydda de företag som inte ägnar sig åt skattefusk, säger finansministern.

Enligt Skatteverkets senaste uppskattning var det så kallade skattefelet, det vill säga skillnaden mellan den skatt som skulle ha betalats in efter reglerna och faktiskt inbetald skatt, omkring 133 miljarder kronor.