Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I juli varje år pausas trängselskatten i Göteborg. Bild: Henrik Björnsson
I juli varje år pausas trängselskatten i Göteborg. Bild: Henrik Björnsson

Pausad trängselskatt i juli

Varje år pausas trängselskatten i Göteborg under juli månad. Däremot är inget längre stopp i sikte trots att det finns en känd trängsel i kollektivtrafiken.

I början av juni kom Folkhälsomyndighetens nya, skarpare råd kring resor med kollektivtrafiken: Undvik resor med spårvagn och stadsbussar.

För att minska smittspridningen uppmanar Folkhälsomyndigheten nu allmänheten att undvika färdsätt där det inte går att boka plats i förväg. Istället uppmanar de människor att gå eller cykla istället för att åka buss och spårvagn.

I samband med trängsel i kollektivtrafiken lade Nyamko Sabuni (L) redan i april fram ett förslag till statsminister Stefan Löfven om att tillfälligt pausa avgifterna.

– Vi ser att de samhällsbärande, strategiska funktionerna såsom skola, äldreomsorg och vård måste kunna ta sig till sina arbetsplatser utan risk för smitta, sa hon då till Expressen.

Huruvida en paus av trängselskatten skulle kunna minska trängseln i kollektivtrafiken kan inte Västtrafik svara på i nuläget.

”Trängseln är mindre”

Men 28 maj kom beskedet från regeringen om att det inte blir någon coronapaus av trängselskatten i Stockholm och Göteborg.

I juli månad pausas trängselskatten däremot som vanligt i Göteborg.

– Trängseln är mindre i juli och då behövs det inte heller några avgifter, säger Monica Näslund, pressansvarig på Trafikverket.

I samband med den vanliga pausen verkar frågan om ett förlängt stopp däremot inte fått nytt liv. Enligt Lovisa Alm, pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth, har frågan inte lyfts i och med den regelmässiga juli-pausen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.