Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Paus för politiker som lobbar

Socialdemokraternas Mikael Damberg tror att det behövs karantänsregler när politiker blir lobbyister.

På lördagen är det Socialdemokraternas dag i Almedalen, då partiledaren Stefan Löfven ska premiärtala.

Men Mikael Damberg har varit på plats hela veckan, för att lägga grunden. Han är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och den som tar partiledardebatterna i riksdagen, där ju Stefan Löfven inte sitter.

Under politikerveckan har det varit Mikael Dambergs jobb att kommentera andra partiers utspel och försöka utnyttja det faktum att årets Almedalsvecka handlat mycket om utbildningsfrågor och jobb, Socialdemokraternas nya fokusområden.

Med nyvunnen kaxighet försökte han stjäla showen från Fredrik Reinfeldt på Moderaternas dag, genom att dela ut en rapport om alla fel Socialdemokraterna tycker sig ha funnit i regeringens jobb- och utbildningspolitik.

Det skedde i den gamla klosterruinen S:t Hans (numera kafé), som Socialdemokraterna brukar använda för olika utspel i Visby. Förra året var det Dambergs rival om partiledarposten Håkan Juholt som stod här och höll tal. Året innan var det Mona Sahlin, flankerad av partiledarna från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Men i år hade turen kommit till Mikael Damberg.

Du har blivit väldigt mycket mer synlig i din nya roll som Socialdemokraternas gruppledare. Hur känns det?

Det är en ny roll som är spännande, jag trivs i media och tycker det är ganska roligt att ställa upp och vara offentlig. Men det är inte hela mitt uppdrag, det är också att få 112 socialdemokratiska riksdagsledamöter att dra åt samma håll, att jobba fram ny politik så att vi står väl rustade inför valet 2014.

Du brukar beskrivas som "sosseadel", din far var Socialdemokraternas partikassör. Hur tänker du kring det begreppet?

Det är andra som använder det. Jag är engagerad socialdemokrat, men jag gick inte med redan i Unga Örnar utan valde att gå med först på gymnasiet. Men det är sant att min pappa var politiskt engagerad när han levde och min mamma var krigsbarn från Finland och engagerade sig också politiskt på fritiden. Så jag kommer från ett hem som präglats mycket av socialdemokratin.

Det finns en kritik i ditt parti att andra, som inte är födda in i Rörelsen på det sättet, kan ha svårt att komma in i partiet, att det är väldigt slutet. Är det så?

När jag kunnat påverka har jag verkligen promotat att folk ska kunna komma från näringslivet in med stort engagemang och från akademin. Jag tror att det är en stor fördel också för Socialdemokraterna som parti att vi har många människor med väldigt mycket olika bakgrund, också många från facket, som gör att vi förstår arbetsmarknaden bättre än många andra partier. Men jag håller med lite grann, det är något vi jobbar med.

Du har ju jobbat centralt inom socialdemokratin väldigt länge och har nu en av de tyngsta maktpositionerna. Det betyder rimligen att du i Almedalen uppvaktas av många socialdemokrater som du tidigare jobbat ihop med men som numera gått över till olika intresseorganisationer och pr-byråer och nu vill påverka dig. Ser du problem med det?

Nej, jag tycker att det är en fördel att människor går in och ut i politiken. Och det är en stor fördel att människor i näringslivet eller intresseorganisationer eller akademin förstår hur politiken fungerar, för då kan de lättare föra fram sina frågor och komma in rätt i processen.

Men ska man bara kunna gå från att vara politiker till att bli lobbyist hur som helst eller behövs det någon form av karantänsregler?

Ja, det tror jag behövs. Vi har inte haft sådana formella regler i Sverige, men jag tycker att det är en intressant diskussion att ta.

I näringslivet har man ju ofta det och jag tycker att någon form av sådan respittid vore värt att pröva i det politiska systemet också, för att ha den här tydligheten så att inte folk har dubbla agendor eller så.

Efter Primeaffären, där socialdemokratiska konsulter på den byrån hade Svenskt Näringslivs uppdrag att påverka S-politiken i företagsvänlig riktning, talades det om att ert parti också behövde interna regler kring det. Tycker du det?

Jag tyckte den var problematisk, därför att det var så många som inte visste vem som var uppdragsgivare och hur det fungerade egentligen, och jag hoppas att alla har lärt av den historien och är öppna. Men det finns ingen formell regel.

Du ska hålla ihop den socialdemokratiska riksdagsgruppen, där det tidigare var väldigt mycket konflikter. Hur är det nu?

Det är en helt annan stämning. Det finns ett självförtroende men också en insikt om att vi kan jobba strategiskt när vi bestämmer oss för det. Vi har jobbat med två frågor under väldigt lång tid som börjat sätta sig. Vi säger att kunskap och arbete bygger Sverige.

I en rapport tidigare i veckan anklagade ni regeringen för att ha prioriterat andra saker än att bekämpa arbetslösheten på bästa sätt. Men skulle ni ha gjort det bättre själva? I valrörelsen 2010 var er stora reform inte jobben utan sänkt skatt för pensionärer.

Nämen exakt. Även 2010 blev ett val där det inte uppfattades som att vi hade jobben i fokus och det misstaget tänker vi inte göra om.

- Stefan Löfven kommer ju från industrin, där man måste vara bäst hela tiden. Gör man något som inte funkar måste man ompröva det. Vi i politiken kan lära av det.

Så vad är det ni behöver ompröva?

Det finns mycket att ompröva, men det vi jobbar systematiskt med nu är jobbfrågan.

- Tidigare har jag jobbat med utbildningspolitiken, som både kräver mer politiskt samarbete över blockgränsen och en mer framåtblickande politisk debatt om vad som måste göras för att lyfta skolresultaten.

Hur ska ni ha det med vinster i välfärden?

Jag välkomnar att många partier och organisationer nu reagerar mot att regelverken varit ganska slappa, uppföljningen har varit svag.

- Men ett förbud mot vinster är väldigt svårt, vi utredde ju det när vi satt i regeringsställning. Det är lättare om man inte haft privata företag på ett område. Men vi tittar på det och återkommer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.