”Partiet mer enigt mot elak motståndare”

ANNONS
|

Jimmie Åkesson har fått ägna tre veckor åt krishantering. Han har försvarat, förklarat och fördömt att tre av hans riksdagsledamöter uppträtt rasistiskt, sexistiskt eller olämpligt.

När GP träffar honom är han tillbaka på kontoret i ledamotshuset i Stockholm efter en helg hemma i Sölvesborg, där han träffat lokala partikollegor. Vila upp sig var lite svårt, eftersom ”Expressen belägrade huset”.

Trots återkommande problem med skandaler, uteslutningar och tomma stolar efter valet, ser han inga problem med att fylla alla kommun- och riksdagsplatser med kompetent folk, om de senaste opinionssiffrorna på 7,9 procent skulle stå sig till nästa val.

Hur har senaste tidens skandaler påverkat dig?

ANNONS

–Det verkar som om förtroendet för mig ökat lite. Men man är rätt sliten efter ett sånt här drev. Psykiskt tär det en del. Man försöker att inte känna efter så mycket. Sen får man se det positiva, som att vi ökat med 1000 medlemmar i november.

Vad hade du tänkt ägna november och december åt före den 14 november?

–Vi hade vår kommunkonferens i Västerås där kommunikationsplanen presenterades. Vi skulle åka runt i landet och prata om den med partifolket. Ideologisk utbildning skulle vi sjösätta från januari. Den typen av jobb som man gör mellan valen för att slipa organisationen.

Vilket är ditt drömland?

–Sverige

Men Sverige är ju mångkulturellt och det tycker du inte om?

–Sverige är inte mångkulturellt. Men de övriga partierna och hela det mediala och politiska och kulturella etablissemanget driver landet i en mångkulturalistisk riktning. Mångkulturalismen är en utopi i någon mening. Det blir istället att samhället splittras och dras isär. Det blir särkulturellt snarare.

Vad är det för fel med ett samhälle där människor med olika kulturer lever sida vid sida?

–Det kommer inte fungera, även om man skulle lyckas integrera alla kommer det uppstå nya identiteter och nya motsättningar istället, så fungerar människan.

ANNONS

Kan man ha en annan religion i ert land?

–Det kan man ha, det beror på graden av tro.

Hur kommer människor med en annan kultur trivas i ert samhälle när de måste, enligt ert principprogram, ”överge sina ursprungliga kulturer och identiteter”?

–Jag upplever att det är lättare att få förståelse för den uppfattningen hos invandrare många gånger. För i andra delar av världen är det självklarheter. Jag tycker det är så självklart så jag förstår inte att man diskuterar det.

Om man säger ”Det här är mitt land, inte ditt land”, för att en person har invandrarbakgrund. Är det rasistiskt?

–Jag vet inte. Det finns en historia mellan de här personerna (Erik Almqvist och Soran Ismail). Det måste inte vara rasistiskt. Men jag har uppmanat Erik Almqvist att allvarligt fundera över sin framtid i riksdagen.

Ni kan ju utesluta honom om ni inte vill att han representerar er?

–Jag ser ingen anledning att hasta fram ett sånt beslut. Och vi som parti äger inte riksdagsplatsen.

Ni har inte råd att missa den platsen?

–Det är något man väger in i bedömningen, därför är det inte okomplicerat. Men det råder ingen tvekan om att det blir väldigt svårt för honom att sitta kvar i riksdagen.

ANNONS

2004 sa du att du skämdes för partiets tidigare främlingsfientliga historia men att ni hade gjort upp med det. Varför hade du fel?

–Jag skäms absolut inte i dag. Jag är stolt över hur vi utvecklats, sedan jag gick med för 18 år sedan. Jag är nöjd med hur vi håller rent i partiet. Sen har vi en öppen medlemsintagning.

Men skandalerna rör ju företrädare som valts in i styrelsen?

–Ekeroth ska vi inte blanda in i något rasistiskt. Men Almqvist, ja det är ett fall då. Det finns i alla partier. Det viktiga är hur vi hanterar det och jag tycker vi är trovärdiga i det.

Hur har skandalerna påverkat partiet internt?

–Man upplever att man utsätts för en attack. Det får effekten att leden sluts och man ställer upp för varandra. Det är en positiv reaktion. Partiet blir mer enigt mot den elaka motståndaren som försöker krossa oss.

Jag tänkte fråga hur ni ska hantera splittringen i partiet, men det behövs alltså inte?

–Nej, det kommer alltid att finnas enskilda som har annan uppfattning, men någon splittring finns inte. Jag är positivt överraskad hur man utan påtryckning uppifrån, sluter upp lokalt kring partiet.

Hur stort stöd tycker du att du har för nolltoleransen?

ANNONS

–Det finns en liten minoritet som har en annan utgångspunkt, som tycker att nationalism är viktigare än socialkonservatism. Den lilla konflikten finns och det är samma personer som inte tyckte jag skulle bli partiledare.

Vad tror du era opinionsuppgångar beror på?

–Många saker. En varselvåg som sveper över landet. Regeringen har inte lyckats med jobben och socialdemokratin har inte presenterat något alternativ. Sen invandringspoltiken. Invandringen i dag är stor och de problem som följer är påtagliga för många människor.

Hur ska ni klara av att hitta folk som kan hantera ett politikeruppdrag?

–Att vara aktiv i SD har inte varit någon karriärväg tidigare. Många har låtit bli, trots att de sympatiserar med oss. Men nu finns den möjligheten och det är en liten annan typ av folk som söker sig till partiet i dag. Jag är inte orolig. De platser vi har i dag skulle vi kunna fylla upp utan problem och kanske dubbelt så många. Men får vi 35 procent i nästa val kan vi få samma problem igen.

Så ni kommer att ha namnlistor i kommunvalen nästa val?

–Det är utgångspunkten, men jag tänker inte lova någonting. Nu börjar vi få konkurrens om platserna. Det har vi inte haft förr.

ANNONS
ANNONS