Förslaget från parterna har sin bakgrund i konflikten i Göteborgs hamn.
Förslaget från parterna har sin bakgrund i konflikten i Göteborgs hamn. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Parterna föreslår begränsad strejkrätt efter hamnkonflikten

Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder, om syftet inte är att få till ett kollektivavtal. Det är kärnan i det gemensamma förslag som bland annat LO och Svenskt Näringsliv vill ska bli lag på arbetsmarknaden. Ett förslag som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är mycket positiv till.

ANNONS
|

Det var trångt på scenen under den gemensamma presskonferensen vid lunchtid på tisdagen. Uppradade stod Mattias Dahl, vd Transportföretagen, Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO, Eva Nordmark, ordförande TCO, Göran Arrius, ordförande SACO och Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv.

Bakgrunden till det gemensamma förslaget är den konflikt i Göteborgs hamn som ska ha kostat svenska företag miljardbelopp.

LÄS MER:Svenskt Näringsliv: miljardnota för Hamnkonflikten

Kärnan i förslaget är att det inte längre ska vara tillåtet att vidta stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal, och därmed fredsplikt på arbetsplatsen.

– Vi är ju alla bärare av den svenska modellen, en modell som har levererat bra över lång tid. Det vi ser nu är att det finns de som missbrukar strejkrätten, och därmed hotar den svenska modellens existens, säger Peter Jeppsson.

ANNONS

LÄS MER:Hamnarbetarförbundet tänker gå till EU

Vill att regeringens utredning skrotas

Enligt Torbjörn Johansson vill LO att den nuvarande regeringen, alternativt den regering som tar vid efter valet, anammar parternas förslag. Därmed bör regeringen skrota sin egen utredning om strejkrätten som ska presenteras i slutet av juni.

– Vi gillar inte den riktning som strejkrättsutredningen gått i eftersom den riskerar att rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Nu har vi hittat en balanserad lösning. Det är ett kirurgiskt ingrepp som inte inskränker löntagarnas demokratiska rätt att strejka, säger han.

Förslaget påverkar inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader.

Det görs heller ingen inskränkning i rätten att vidta fackliga stridsåtgärder i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

Regeringen mycket positiv

Vid klockan halv tre på tisdagseftermiddagen höll arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en egen presskonferens med anledning av förslaget. Och beskedet var tydligt.

– Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen. Förslaget är enligt min bedömning fullt genomförbart, säger hon.

På fredag kommer Ylva Johansson ta emot sin egna strejkrättsutredning. Men enligt ministern lär utredningen inte ligga till grund för det förslag som riksdagen sedermera kommer att få ta ställning till.

– När parterna är överens om ett välarbetat förslag är det självklart för mig att det förslaget går före alla andra.

Moderat stödjer parternas förslag

En som välkomnar både parternas förslag och arbetsmarknadsministerns inställning är Lars Hjälmered, riksdagsledamot för Moderaterna.

ANNONS

– Det är viktigt för en kommande regering, som förhoppningsvis blir en alliansregering, att så snart som möjligt lägga fram ett förslag i riksdagen som är i linje med parternas förslag.

Västsvenska Handelskammaren välkomnar förslaget

Reaktionerna från det västsvenska näringslivet lät inte vänta på sig. Enligt Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, är det "fantastiskt att facken och arbetsgivarna är överens."

– Vi utgår från att riksdagspolitikerna nu tar sitt ansvar och levererar en lag som innebär en fungerande hamn och en stärkt svensk modell för arbetsmarknaden. Det är viktig att lagen kommer på plats så snabbt som möjligt, absolut senast vid årsskiftet, säger han.

ANNONS