Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett par från Göteborg vräks efter att ha hyrt ut sin lägenhet i centrala Göteborg under flera års tid.
Ett par från Göteborg vräks efter att ha hyrt ut sin lägenhet i centrala Göteborg under flera års tid. Bild: Gorm Kalllestad

Par vräks – tog 500 procent i överhyra på Airbnb

Ett Göteborgspar vräks från sin centrala lägenhet efter att under flera år ha hyrt ut bostaden via Airbnb. Påslaget på hyran var 500 procent, rapporterar Hem och Hyra.

Den olagliga uthyrningen av den centrala lägenheten i Göteborg ska ha pågått i sju år, då kvinnan registrerade den på uthyrningssajten Airbnb, enligt Hem och Hyra.

Hyreskostnaden per natt uppges ha varit 1 300 kronor, vilket motsvarar en månadshyra på 39 000 kronor. Ett påslag på 500 procent, som paret ska ha tillgodogjort sig. Själva bor de i en villa med pendlingsavstånd till Göteborg.

LÄS MER: Hyrde ut via Airbnb i Göteborg – riskerar fängelse

LÄS MER: Carin hyrde ut via Airbnb – förlorade sin lägenhet

Det är inte tillåtet att hyra ut sin bostad utan tillstånd från hyresvärden, och det finns också begränsningar i hur mycket man får tjäna på att hyra ut via Airbnb, utan att det bedöms som hotellverksamhet. I oktober 2019 skärptes också lagen om svartuthyrning och överhyror.

Skyller på hundvakten

Hyresvärden har kunnat bevisa att incheckning har skett online, med utlämning av nyckeln via ett kodat nyckelskåp. Nu kräver hyresvärden att paret vräks från bostaden.

Kvinnan har hävdat att det kodade nyckelskåpet är för hundvaktens skull, men hyresnämnden går på hyresvärdens linje och slår fast att paret måste lämna bostaden.

LÄS MER: Lägenheten i Göteborg blev bordell – uthyraren får bo kvar

LÄS MER: Hyrde ut via Airbnb och vräktes – hovrätten slår fast beslutet

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att kvinnan tagit ut en överhyra som vida överstiger skälig hyra och att ändamålet med lägenheten är en bostad – inte hotellverksamhet.

I slutet av januari måste paret ha lämnat lägenheten, men beslutet är överklagat till hovrätten.

Kvinnan hävdar att hon inte kände till att man måste ha godkännande av värden för att hyra ut.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.