Dyrt sätta i kontakten.
Dyrt sätta i kontakten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ovanligt dyr el för årstiden – dubblat i söder

Dubbelt så högt och också dyrare än på länge. I söder vaknar svenskarna till en dyr eldag på torsdagen. Men sommaren ser ut att bli bättre än i fjol, är bedömningen just nu.

ANNONS

Nu kostar en kilowattimme el 72 öre i elområde 1, det vill säga Sydsverige. Det är ovanligt högt för årstiden och den högsta noteringen sedan i mitten av februari, även om den här våren generellt varit dyrare än förra året då både pandemin och den snörika vintern pressade priset till rekordlåga nivåer.

I norra halvan av landet ligger priset på häften, och i höjd med Stockholmsområdet ungefär mitt emellan.

Det är en bild som blivit allt vanligare. Prisskillnaderna mellan norr och söder är vanligtvis betydligt större än förr, något som irriterar framför allt företagare och politiker i Skånetrakten och däromkring – en debatt som pågått ganska länge nu.

ANNONS

"Välfärd på spel"

"Det är hög tid att regering och berörda myndigheter tar problemet på allvar. Ytterst är det södra Sveriges välfärd, tillväxt och konkurrenskraft som står på spel", skriver Johan Svenningsson, vd för kärnkraftsägaren Uniper Sverige, och Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Handelskammaren i en debattartikel.

De vill se mer planerbar elproduktion, ytterst handlar det om kärnkraft.

Och de lär bestå – både debatten och prisskillnaderna.

Just nu beror skillnaderna mellan syd och norr på att hälften av kärnkraften är avställd och att snövatten strömmar till som mest till de norrländska vattenkraftdammarna. Klena vindprognoser för närvarande lyfter dessutom elpriset ytterligare.

– Säsongsmässigt helt i sin ordning, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Priser närmare Europa

Fler kablar som binder ihop det nordiska elnätet söderut pressar också upp elpriset, framför allt i södra Sverige. Elnäten hänger ihop mer än förr och det gynnar de svenska elexportörerna men ger dyrare elpris för konsumenter och företag.

– Vi närmar oss alltmer kontinentens prisbild, säger Johan Sigvardsson.

Och där har elpriset stigit i takt med högre bränslepriser och dyrare utsläppsrätter.

Men bedömningen är i nuläget att sommaren inte blir lika dramatisk som i fjol då Svenska Kraftnät tvingades köpa in mycket extra kapacitet för att rädda obalanserna i södra Sverige. Nyligen gick Svenska Kraftnät ut med beskedet att myndigheten "kommit fram till att förra sommarens åtgärder för att bibehålla driftsäkerheten inte behövs denna sommar".

ANNONS

Detta bland annat som färre och kortare planerade underhåll av näten och kärnkraften.

Men Sydsverige kommer att behöva förlita sig till import, vilket lär lyfta elpriset. Blir det då dessutom svaga vindar kan priset sticka iväg till 70-75 öre kilowattimmen, enligt Johan Sigvardsson, en relativt hög nivå för att vara den varma delen av året.

Olle Lindström/TT

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS