Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
ABB, med vd Ulrich Spiesshofer, redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.

Oväntat stort vinstlyft for ABB

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB redovisar ett oväntat kraftigt vinstlyft. Året 2017 ser ledningen dock som ett övergångsår, präglat av koncernens omvandling och osäkerhet när det gäller oljepriser och valutor.

ABB redovisar en nettovinst på 724 miljoner dollar, motsvarande cirka 6,5 miljarder kronor, för första kvartalet 2017. Det kan jämföras med nettovinsten på 500 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

Resultatet var väsentligt bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en nettovinst på 489 miljoner dollar, enligt Reuters sammanställning.

Intäkterna sjönk till 7 854 miljoner dollar, från 7 903 miljoner dollar ett år tidigare. Orderingången sjönk till 8 403 miljoner dollar, från 9 253 miljoner dollar.

"Den makroekonomiska och geopolitiska utvecklingen signalerar en blandad bild med fortsatt osäkerhet. Vissa makroekonomiska tecken i USA är fortsatt positiva och tillväxten i Kina väntas fortsätta", skriver ABB i en kommentar om utsikterna på kort sikt.

Oljeprisets utveckling och valutakurseffekter väntas fortsätta påverka resultatet och ABB pekar på blygsam tillväxt globalt och stor osäkerhet, bland annat till följd av brexit.

"I och med detta samt den pågående omvandlingen av ABB förväntas att 2017 blir ett övergångsår", skriver bolaget.