Oväntad bra fart i Kinas industri. Arkivbild.
Oväntad bra fart i Kinas industri. Arkivbild. Bild: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Oväntat stort lyft för kinesisk industri

Kinas ekonomi är på banan igen, enligt nya siffror. Men det kan vara för tidigt att tro att faran är över.
– Kina har kommit tillbaka, samtidigt ska siffrorna tolkas med en viss försiktighet, säger Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB.

ANNONS

Kinas tillverkningsindustri växer igen, i alla fall om man ska tro det inköpschefsindex som släppts.

Index steg från 35,7 i februari till 52 i mars, enligt den nationella statistikbyrån. Ett index över 50 anses tyda på tillväxt.

Siffran var betydligt högre än ekonomernas snittprognos på 45.

– Kina är uppe på benen igen och producerar, vilket är en glad nyhet i all den dysterhet som finns just nu, säger Robert Bergqvist.

Han varnar dock för att dra i för hårda växlar över förändringen.

– Jag tror att man ska vara väldigt försiktig eftersom att det är svårt att tolka ekonomisk data just nu. Men man ska inte heller rycka på axlarna och bortse från siffrorna, de bekräftar en vändning.

ANNONS

"Kina har allas ögon på sig"

Går det att lita på de här siffrorna eller kan de ha korrigerats av Kina?

– Ja, så kan det vara. Indexet bygger på företagens egna bedömningar och det är officiella siffror från Peking. Samtidigt har Kina allas ögon på sig och landet vågade visa upp en chockerande svag siffra i februari, säger Robert Bergqvist.

Under onsdagen kommer också siffror från en privat firma att presenteras.

– Misstror man kinesiska myndigheter så kommer det nya siffror att jämföra med. Då kommer vi också få se hur det har gått för de små och medelstora företagen i Kina, som jag misstänker har drabbats hårdare än de statliga bolagen som säkert har fått stöd från staten, säger Robert Bergqvist.

Inte över än

Kommer ekonomin att lösa sig nu, är det här vändningen?

– Nej, det tror jag inte. Inte riktigt än. Vi håller ögonen på tre saker som fortfarande påverkar ekonomin: Virusspridningen, nivån och förändringar i nedstängningar och den ekonomiska politiken. Viruset sprids fortfarande, länder stänger sina gränser och utövar social distansering och centralbanker och regeringar tar nya beslut hela tiden.

Olle Lindström/TT

Carin Fock/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS