Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oväntat starka jobbsiffror från USA

Den redan starka ekonomin i USA kan ha fått en liten skjuts av president Trumps löften. I februari skapades 298 000 nya jobb i den privata sektorn i USA – vilket är betydligt fler nya än väntat.

Snittprognosen för nya jobb bland analytiker låg på 190 000 nya jobb i februari, enligt en Reutersenkät. Därför är siffran på 298 000 nya jobb, som presenterades av löneadministratören ADP, förvånade, enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

- Det är klart bättre än förväntat. Då är det en done deal att Fed höjer räntan i mars, säger hon.

Liten Trumpknuff

Men enligt Annika Winsth handlar det inte om någon större Trumpeffekt, även om den nya presidentens löften kan ha gett en liten skjuts.

- Han kan inte ta åt sig äran. Amerikansk ekonomi var rätt så bra redan innan Trump vann valet. Sen har han drivit på ytterligare genom att öppna för att göra saker, men han har inte leverat något än så det bygger rätt mycket på förväntningar, säger hon.

Fredagssiffra viktigare

Den nya statistiken kommer inför fredagens federala sysselsättningssiffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement, där både offentliga och privata jobb ingår.

- Det är den viktiga siffran och det här indikerar att vi får en bra siffra även då, säger Annika Winsth.

Snittprognosen inför den rapporten är 190 000 nya jobb i USA i februari och att arbetslösheten i februari sjunker till 4,7 procent från 4,8 procent i januari. Skulle siffran på fredag också vara högre än förväntat öppnar det för fler räntehöjningar från amerikanska centralbanken (Fed) under året, enligt Annika Winsth.

- Då kommer marknadens fokus vara på hur mycket höjningar det blir, säger hon.

Under januari skapades 261 000 nya jobb i den privata sektorn, enligt reviderade siffror från ADP. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på 246 000 nya jobb i januari.