Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Chefsekonom Eva Erlandsson.

Oväntat många behåller olönsam sparform

Inbetalningarna till det privata pensionssparandet halverades under 2015, en följd av förändrade skatteregler. Men trots risken att bli dubbelt beskattad är det många som fortsätter med sparformen. Eva Erlandsson, chefsekonom på branschorganisationen Svensk Försäkring, är orolig för utvecklingen.

2014 betalade svenskarna in till 7,7 miljarder kronor till privata pensionsförsäkringar. I fjol hade inbetalningarna minskat till 3,6 miljarder, enligt statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring. Privat pensionssparande har länge varit skattemässigt gynnat men 2015 sänktes avdragsrätten från 12 000 kronor till 1 800 kronor och i år försvinner avdragsrätten helt för de allra flesta. Att inbetalningarna till pensionsförsäkringar minskar är därför inte så konstigt. Tvärtom känner Eva Erlandsson, chefsekonom på Svensk Försäkring, en viss oro över att sparandet inte har minskat ytterligare.

– Vi är lite förvånade över att det inte har gått ner mer med tanke på den slopade avdragsrätten. De som inte omfattas av undantaget och som fortsätter med sina inbetalningar kommer att bli dubbelbeskattade, varnar hon.

Att spara i en privat pensionsförsäkring har tidigare inneburit en form av skatteförskjutning. Avdrag när pengarna sätts in, beskattning när pengarna betalas ut. Men den som fortsätter med sparformen när avdragsrätten nu försvunnit blir dubbelt beskattad – först på lönen, sedan på pensionsutbetalningen.

Enligt Eva Erlandsson har Svensk Försäkrings medlemsföretag jobbat hårt för att informera sina kunder om förändringen i avdragsrätten.

– Vissa bolag har till exempel bjudit in alla som sparar i deras pensionsförsäkringar till informationsträffar och rådgivning för att hitta en alternativ sparform, andra har ringt runt eller skickat ut brev till sina kunder, säger hon.

Trots det finns en oro i branschen för att en del sparare inte har nåtts av informationen, och fortsätter sitt sparande i pensionsförsäkring.

– Det blir dyrt, säger Eva Erlandsson. Först dras 30 procent när du får ut din lön, om du har den skattesatsen, och sen dras ytterligare 30 procent när du får ut pensionen.

Andra sparformer som lyfts fram som alternativ till den privata pensionsförsäkringen är kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK). Men för den konsumtionssugne kan detta vara ett dåligt alternativ.
– I pensionsförsäkringen är pengarna låsta till åtminstone 55 års ålder, vilket garanterar att pengarna inte kan plockas ut före pensionen. Denna möjlighet finns inte med ISK och endast till begränsad del genom kapitalförsäkring. Vissa kan lockas att konsumera upp pengarna innan de går i pension, säger Eva Erlandsson.
De flesta vill nog få ett långt liv, men det kan innebära fattiga sista år.

– Om du lever längre än vad du har förväntat dig så kan de pengar du har sparat ta slut innan du dör. Du måste därför ha stora marginaler i ditt sparande, säger Eva Erlandsson.
Med en försäkringslösning, exempelvis kapitalförsäkring, täcker pengarna från de som lever kortare upp för de som lever längre. Så är inte fallet med sparande i exempelvis ett ISK-konto.
Men enligt Eva Erlandsson är det absolut viktigaste att inleda ett sparande, sparform och hur man väljer att placera sina pengar är sekundärt. Hennes bästa tips är att fundera över vilken inkomst man behöver för att kunna leva det liv man önskar som pensionär.

– Även om man sedan väljer att inte börja spara så kan man känna sig trygg i att ha gjort ett medvetet val, med de för- och nackdelar som det innebär, säger hon.

Läs också: Sista chansen att dra av för pensionssparandet (2016-01-03)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.