Oväntat få nya USA-jobb

Det skapades oväntat få nya jobb i USA i augusti, enligt federal statistik. Och löneökningarna var begränsade, vilket kan sätta käppar i hjulet för den räntehöjning av USA:s centralbank som många räknar med i december.

ANNONS
|

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 156000 personer under augusti jämfört med månaden före, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en ökning med 180000 jobb.

I juli ökade sysselsättningen med 189000 arbetstillfällen enligt reviderade siffror. Det kan jämföras med en tidigare beräkning på 209000 nya jobb.

Arbetslösheten i augusti steg samtidigt till 4,4 procent, upp från 4,3 procent i juli. Den ligger därmed kvar nära den lägsta nivån på 16 år, även om detta till en viss del förklaras med att många amerikaner fortfarande står utanför arbetskraften.

ANNONS

Arbetskraftsdeltagandet låg kvar på låga 62,9 procent i augusti.

Snittlönen ökade med tre cent per timme, vilket innebär en ökning i årstakt med 2,5 procent för femte månaden i rad.

Det är oklart om den oväntat låga löneökningen räcker som motiv för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att höja räntan i december. Inte minst sedan inflationen i juli sjönk till 1,4 procent, vilket kan jämföras med Feds inflationsmål på 2 procent.

TT-Reuters

ANNONS