Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oväntat överskott i grekiska statsfinanser

Greklands överskott i statsbudgeten, om man rensar bort lånekostnader, lyfte till 3,9 procent av BNP under fjolåret enligt det krisdrabbade landets statistikbyrå. Det kan jämföras med ett mål för överskottet på 0,5 procent.

Det oväntat stora budgetöverskottet, exklusive lånekostnader, ses som ett styrketecken i förhandlingarna om villkor för nya nödlån till Grekland, som väntas ta fart igen nästa vecka.

Grekland står inför stora räntebetalningar och amorteringar i juli. Men sedan månader har utbetalningar av nödlån ur det andra stödpaketet till landet stoppats, då långivarnas reformkrav inte har uppfyllts av Aten.

Stödprogrammet är det tredje sedan 2010 och innehåller villkorade nödlån på 86 miljarder euro.

Företrädare för EU och IMF ska enligt Greklands regering återvända till Aten den 25 april för att fortsätta diskussionerna om vad som krävs för att nödlån ska betalas ut. Frågan väntas även komma upp när berörda finansministrar och IMF-chefen Christine Lagarde träffas i Washington i veckan, på IMF:s vårmöte.

Eurozonens finansministrar ska därefter träffas i Bryssel den 22 maj, där frågan om Grekland återigen väntas bli ett huvudnummer.