Det kan ta flera år för USA:s arbetsmarknad att återhämta sig från covid-19-pandemin, varnar ekonomer. Arkivbild
Det kan ta flera år för USA:s arbetsmarknad att återhämta sig från covid-19-pandemin, varnar ekonomer. Arkivbild Bild: Lynne Sladky AP/TT

Oväntat många nyinskrivna som arbetslösa i USA

Antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA ökade till säsongsjusterade 965 000 personer förra veckan, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 784 000 nyinskrivna veckan före.

ANNONS

Ökningen av antalet nyinskrivna var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med 795 000 nyinskrivna förra veckan, enligt en Reutersenkät.

Den negativa trenden bekräftar försämrade utsikter på arbetsmarknaden sedan covid-19-pandemin slår hårt mot såväl restauranger som andra företag i USA. Den kan delvis också förklaras av att fler anmäler sig arbetslösa för att få rätt till utbetalningar av nya stödpengar.

Coronaviruset, som drabbat 22,5 miljoner invånare i USA och skördat över 376 000 dödsoffer, har enligt en rapport från USA:s centralbank Federal Reserve orsakat personalbrist inom tillverkningsindustrin och bygg- och transportsektorn.

Under den värsta veckan i mars uppgick antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA till 6,9 miljoner, vilket kan jämföras med den värsta veckan under finanskrisen, då antalet uppgick till 665 000 nyinskrivna som mest.

ANNONS

Många ekonomer varnar för att det kommer ta flera år för USA:s arbetsmarknad att återhämta sig från pandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS