Otillräckligt skydd med a-kassa

ANNONS
|

Knappt 11 000 kronor per månad efter skatt – som mest. Det får du ut de första 200 arbetslösa dagarna om du är med i a-kassan och inte har rätt till några andra ersättningar. Det är svårt att klara sig på för de allra flesta.

Kristian Örnelius, privatekonom på Swedbanks institutet för privatekonomi, har räknat på hur privatekonomin i en tvåbarnsfamilj påverkas om en av föräldrarna blir av med jobbet. Familjen går back rejält om den förälder som tjänar mest, 30 000 kronor per månad, blir arbetslös och endast får a-kassa. Då har familjen nästan 3 000 kronor för lite att leva av varje månad.

ANNONS

Med kompletterande försäkringar blir bilden mycket bättre. Om den arbetslöse har både kollektivavtalad avtalsförsäkring och inkomstförsäkring får familjen ytterligare 9 000 kronor i månaden i ersättning. Då går ekonomin runt varje månad och mer därtill. De får nästan 3 500 kronor över när det nödvändiga är betalat.

- Därför är det så viktigt att i god tid se över hur vilket skyddsnät man har och komplettera det om det behövs. När man redan är arbetslös är det för sent eftersom det tar tid att kvalificera sig till de olika försäkringarna, säger Kristian Örnelius.

- Men det är komplext. För vissa är en extra försäkring överflödig och kostar bara i onödan. De statsanställda, till exempel, har det bästa avtalet. Efter ett års anställning får de ut 80 procent, och efter 200 dagar 70 procent, av hela sin lön. De behöver inte någon försäkring utöver det.

Så här fungerar det: Har du enbart rätt till ersättning från a-kassan får du före skatt som mest ut 80 procent av 18 700 kronor, det är taket i försäkringen. Det blir 14 960 kronor före skatt. Det spelar ingen roll om du tjänade mycket mer än så innan du blev arbetslös, du får inte mer för det. Tjänade du mindre än taket på 18 700 kronor blir ersättningen ännu lägre.

ANNONS

Det gör att a-kassan redan vid inkomster på 25000 kronor i månaden bara täcker 60 procent av inkomsten. Den högsta dagpenningen höjdes senast för snart åtta år sedan och är 680 kronor. Om den istället hade följt inkomstbasbeloppet hade den varit 890 kronor.

Utöver a-kassan finns det kompletterande ersättningar men alla har inte rätt till dem. Mer än 80 procent av lönen går dock aldrig att få, det regleras av lagen. Efter 200 dagar sjunker det till 70 procent.

Avtalen på arbetsmarknaden kan ge ersättning utöver a-kassan. De är olika utformade i olika branscher. Privatanställda arbetare och tjänstemän måste till exempel ha fyllt 40 år för att få pengar från avtalsförsäkringen.

Inkomstförsäkring kan man ha via facket eller teckna privat. De kostar omkring 250 kronor per månad att teckna privat för en lön på cirka 25000 kronor i månaden. Men de har alla en kvalificeringstid på ett år eller mera. Det slår hårt för nyanställda som blir av med jobbet.

- Att det är så många fackförbund som har en inkomstförsäkring inbakad i medlemsavgiften var överraskande. Det är inget som tydligt har lyfts fram och det är nog många som inte känner till att de finns, säger Kristian Örnelius.

För ungdomar är problemet inte i första hand att ersättningen är så låg. Problemet äri stället att de inte har rätt att få någon ersättning eftersom de inte har hunnit kvalificera sig för a-kassa. Av unga arbetslösa upp till 24 år står nästan hälften utan a-kassa.

ANNONS

Den som inte är medlem i en a-kassa kan få en grundersättning, som utbetalas av Alfa-kassan. Den är som mest320 kronor per dag, som motsvarar 7040 kronor på en månad. Villkoret för maximalt grundbelopp är att ha fyllt 20 år och ha jobbat heltid i ett år. Den som till exempel jobbat halvtid ett år får 160 kronor per dag.

A-kassorna har drygt 3,4 miljoner medlemmar. Antalet har ökat stadigt sedan finanskrisen. Dessförinnan sjönk medlemsantalet – många gick ur när avgifterna höjdes.

167 500 personer fick 1,9 miljarder kronor i arbetslöshetsersättning i oktober. Det är en ökning med 71 procent jämfört med samma månad 2008, enligt uppgifter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF.

Finns i ungefär hälften av LO- och TCO-förbunden och alla Saco-förbund. Ingår vanligtvis i medlemsavgiften eller kan tecknas individuellt.

Syftet är att minska inkomstbortfallet vid inkomster över taket i a-kassan. Gäller från 100 till 200 dagar, beroende på villkoren i respektive försäkring.

Flera fackförbund erbjuder också en individuell tilläggsförsäkring som kan höja ersättningen och förlänga ersättningsperioden.

ANNONS