Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pensionären Giorgos Vlastos och vännen Vassillis Dimitriadis i Thessaloniki är oroliga för Greklands framtid. Vlastos hamstrade häromdagen 20 kilo mjöl och flera säckar ris.

Oroliga greker köper bensin och mat

Kommer bankerna att öppna? Finns det mat i butikerna? Hur blir det med pensionerna? Dagen efter den grekiska folkomröstningen är framtiden i princip lika oviss och orolig som innan för många greker.

Ett nej och ett kort glädjerus - åtminstone för vissa. Men efter folkomröstningen vaknade grekerna till den bekanta känslan av osäkerhet.

-Vi vet bara vad som händer en, två dagar framåt, säger pensionären Giorgos Vlastos som sitter med vännen Vassillis Dimitriadis vid strandpromenaden i Thessaloniki. -Omröstningen förändrade ingenting. Angela Merkel och Wolfgang Schäuble kan fortsätta karva hur mycket de vill av Grekland.

Olivolja och mjöl

Många förbereder sig nu för en tid av stängda banker och tomma varuhyllor.Giorgos Vlastos hamstrade häromdagen 20 kilo mjöl och flera säckar ris. Det han tycker är värst är ovissheten, att inte veta om bankerna kommer att ha pengar eller om det går att tanka på macken. Han betonar att det nu är osäkerheten som styr grekernas handlande.

-Varorna kommer ta slut om det fortsätter så här. De i byarna klarar sig, men vi i städerna, hur ska vi klara oss?

Många greker har köpt på sig större lager mat i oro över att ekonomin kommer att kollapsa. Nyhetsbyrån AFP rapporterade nyligen att panikslagna människor hamstrade matvaror i Aten. I den svala matbutiken Masoutis i Thessaloniki strosar kunderna ännu bland hyllor fulla av varor. Men även där har man märkt av en ökad efterfrågan.

-Framförallt är det basvaror som olivolja, mjöl och mjölk som folk köper i större mänger än tidigare, säger butiksansvariga Dimitra Tragiannou.

Ingen bensin

På en bensinmack på Aggelakigatan i Thessaloniki har bensinen varit slut i tio dagar.

-Bensinen tog slut fort efter att folkomröstningen utlystes. Sedan kapitalkontrollerna infördes har vi inte kunnat beställa ny, säger Giannis Vassiliadis, som är chef för macken. -Förr kunde vi beställa först och betala sedan, men det får vi inte göra längre.

Grekerna kan fortsatt bara ta ut 60 euro per dag, motsvarande 560 kronor. När kapitalkontrollerna ska hävas är oklart. De runt 1,5 miljoner grekiska pensionärer som inte har bankkort, och därmed saknar möjlighet att ta ut sin pension ur uttagsautomater, får fortsatt klara sig på de 120 euro de kunnat hämta från banken denna månad.