Oro eller skatten - olika skäl till pensionssparande

ANNONS
|

Kvinnor får lägre pension än män, trots lika månadslön, visar en ny rapport som Folksam gjort. Främsta orsaken är att kvinnor jobbar mer deltid än män och att månadslönen därmed sänks.

- Grundorsaken är att kvinnor är borta från arbetsmarknaden mer jämfört med sina manliga kollegor. Deltidsarbetet är den enskilt största faktorn till att kvinnor får lägre pension än män, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Dessutom visar en Sifoundersökning som Folksam beställt att 38 procent av kvinnorna i Västra Götalands län vill gå i pension vid 62 års ålder eller tidigare. För att få en pension som ligger på 70 procent av lönen krävs att man förvärvsarbetar under många år, helst i 40 år.

ANNONS

Men trots att kvinnor etablerar sig senare på arbetsmarknaden, är föräldralediga längre och arbetar mer deltid än män, så pensionssparar de inte mer än vad männen gör.

Enligt Sifoundersökningen pensionssparar 64 procent av männen och 63 procent av kvinnorna privat.

58 procent av kvinnorna i Västra Götaland pensionssparar mellan 100 och 500 kronor i månaden.

Men skälen till sparandet skiljer sig åt.

- Män pensionssparar av skattemässiga skäl, säger Håkan Svärdman.

Undersökningen visar att varannan kvinna pensionssparar av oro för att pensionen ska bli för låg.

Främsta orsaken till att kvinnor oroar sig för låg pension är föräldraledighet, 21 procent, på andra plats kommer deltidsarbete, 19 procent.

- Kvinnor får lägre pension men pensionssparar inte mer än män. Mitt tips är att kvinnor och män ska dela på deltidsarbetet. En ung människa måste inte i första hand pensionsspara privat, det finns andra sätt att spara på, säger Håkan Svärdman.

Män börjar vanligast pensionsspara när de är mellan 25 och 29 år. För kvinnor, är den vanligast åldern 30 till 35 år.

ANNONS