Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pillrena på bilden har inget med artikeln att göra.  Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Pillrena på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Orkla återkallar kosttillskott

Orkla Care Sverige återkallar ett parti kosttillskott efter flera salmonellafall i Danmark, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Efter att ett antal personer i Danmark drabbats av salmonella valde danska läkemedelsmyndigheten att utreda ifall en gemensam nämnare – ett parti av Orkla Cares kosttillskott Husk Mage i balans Naturlig Fiber – är kontaminerat med salmonellabakterier.

Till följd av det väljer Orkla Cares nu att återkalla produkten även i Sverige.

– Danska myndigheter utreder källan till smittan och vi väljer därför att återkalla det berörda partiet som en försiktighetsåtgärd, säger Joanna Mossberg, kommunikationschef på Orkla.

Produkten säljs inte i dagligvaruhandeln i Sverige, utan i särskilda hälsokostbutiker och på apotek. Företaget har valt att endast återkalla de berörda artiklarna – inte produkten i helhet.

LÄS MER: Efter restriktionerna – Liseberg öppnar promenadpark

– Man kan fortfarande köpa produkten, vi har bara återkallat produkter från den berörda råvarubatchen. I Sverige är det bara ett parti som berörs, säger Mossberg.

Enligt Joanna Mossberg har företaget själva inte utrett huruvida batchen skulle vara kontaminerad med salmonellabakterier.

– Nej, men vi samarbetar med de danska myndigheterna. Vår standardiserade kvalitetskontroll upptäckte ingen smitta.

Ingen koppling mellan salmonella och kosttillskottet har ännu gjorts i Sverige, menar Mossberg, som heller inte vet vilka ekonomiska konsekvenser detta kommer innebära för Orkla Care.

– Det har vi inte tittat på ännu, men det är som sagt ett litet parti med få produkter. Om man som konsument vill få ersättning kan man höra av sig till vår konsumentavdelning.

LÄS MER: Olika lön för samma jobb – Göteborg halkar efter

LÄS MER: Rekordmånga miljardärer – här är Skandinaviens allra rikaste

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.