Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orkla återkallar en bakblandning som kan innehålla rester av ett bekämpningsmedel som är förbjudet i EU. Bild: Fredrik, Varfjell
Orkla återkallar en bakblandning som kan innehålla rester av ett bekämpningsmedel som är förbjudet i EU. Bild: Fredrik, Varfjell

Orkla återkallar bakprodukt

Livsmedelsjätten Orkla återkallar en bröd-bakblandning. Orsaken är att den kan innehålla rester av ett bekämpningsmedel – som är förbjudet i mat i EU.

Etylenoxid i sesamfrön får ännu en aktör att återkalla livsmedel, som en försiktighetsåtgärd.

Det är Foodokis Nöt&Fröbröd-bakblandning som återkallas, sedan man upptäckt att sesamfrön i produkten kan innehålla rester av det förbjudna ämnet etylenoxid.

Produkten som återkallas har artikelnummer 10009 och bästföredatum 18.05.2021, skriver Orkla i ett pressmeddelande.

Konsumenter som har köpt varan uppmanas att vända sig till Orkla Foods konsumentkontakt.

LÄS MER: 38 000 bilar återkallas – bromspedalen kan lossna

Bekämpningsmedlet är giftigt vid regelbunden konsumtion

Växtskyddsmedlet etylenoxid är strikt reglerat i EU, eftersom det är giftigt vid regelbunden konsumtion.

Så sent som i november tvingades även livsmedelsföretaget Picard att återkalla sju produkter, som innehöll otillåtna mängder av etylenoxid. Då var uppmaningen till kunder som köpt varorna att inte äta dem, utan lämna tillbaka dem till inköpsstället för att få pengarna tillbaka. Även då hade halter av ämnet upptäckts i sesamfrön som fanns i sju av Picards produkter.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.