Orienthuset vann mot Lidl - får öppna butik på Hisingen

Göteborgs Orienthus får öppna butik på Hisingen – Lidls överklagan av det tillfälliga bygglovet avslås nu av Mark- och miljööverdomstolen. – Nu vill vi ha goda grannrelationer med Lidl och alla andra aktörer på platsen, säger Nader Appasi, grundare och vd för Göteborgs Orienthus.

ANNONS
|

I våras berättade GP att den tyska matvarukedjan Lidl överklagat det tillfälliga bygglovet för Göteborgs Orienthus nya butik på Ångpannegatan på Hisingen. Lidl har en butik på andra sidan vägen och hänvisade i sitt överklagande till att det nya Orienthuset skulle få "mycket långtgående konsekvenser för existerande handel och trafiksituationen i området"

Hoppas på god grannsämja

Striden gick ända upp till Mark- och miljööverdomstolen, som nu meddelar att de inte ger prövningstillstånd. Det betyder i praktiken att det är Mark- och miljödomstolens tidigare beslut som gäller – och det gick på Orienthusets, och fastighetsägaren Grindens, linje. Det finns ingen högre instans att överklaga till och målet är därmed avgjort.

ANNONS

"Vi noterar att Mark- och Miljööverdomstolen inte beviljade prövningstillstånd. Således står Mark- och miljödomstolens avgörande fast" säger svenska Lidls chefjurist Thomas Iakovidis i en skriftlig kommentar.

Snart börjar Göteborgs Orienthus bygga sin nya butik.

LÄS MER: Lidl överklagar Orienthusets nya butik

– Nu går vi in i fastigheten och börjar riva och bygga upp en ny butik. Det tar tid, men vi räknar med att kunna öppna i början av nästa år. Visserligen har arbetet försenats av den här processen, men det känns ändå roligtoch som att rättvisan har vunnit. Vi hyser inga negativa känslor mot Lidl och hoppas på god grannsämja i framtiden, säger Walle Appasi, driftschef på Göteborgs Orienthus.

Vill nyanställa 20

Hans far Nader Appasi, som grundade Göteborgs Orienthus 1993, poängterar också vikten av att etablera goda relationer med Lidl och andra potentiella grannar.

– Jag vill att vi ska arbeta för landets bästa tillsammans. Det här betyder att vi kan komma igång och börja anställa nya personer, så fler kan få lön – det är bra för hela landet, säger Nader Appasi.

Totalt räknar Orienthuset med att runt 20 personer behöver nyanställas till den nya butiken, som blir bolagets andra. Göteborgs Orienthus bedriver grossistverksamhet och har sedan många år tillbaka också en butik i Gamlestaden.

ANNONS

Bolaget har i dag runt 50 anställda och omsatte förra året 249 miljoner kronor.

Fakta: Det här har hänt

  1. För runt fyra år sedan köpte fastighetsbolaget Grinden, med vd Lars Andersson, en industrifastighet på Ångpannegatan. Grinden äger också den fastighet som Göteborgs Orienthus hyr för sin butik i Gamlestaden. Ett par år senare ansöker fastighetsbolaget om ett tidsbegränsat bygglov för att ändra fastighetens användningsområde till handel.
  2. I december förra året beviljade Byggnadsnämnden i Göteborg ett tidsbegränsat bygglov på tre år. Anledningen till att Grinden bara ansökt om ett tillfälligt bygglov är, enligt Lars Andersson, att detaljplanen för hela området måste bli klar innan de kan ansöka om och få ett permanent bygglov.
  3. Under våren överklagar Lidl Sverige Byggnadsnämndens beslut till Länsstyrelsen, som avslår överklagandet. Därefter överklagar Lidl även Länsstyrelsens beslut, den här gången till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.
  4. I slutet av juni meddelar Mark- och miljödomstolen att även de avslår Lidls överklagan – Lidl går då vidare till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.
  5. Den 21 juli meddelar Mark- och miljööverdomstolen att de inte ger prövningstillstånd. Därmed står Mark- och miljödomstolens beslut fast och Grindens tidsbegränsade bygglov gäller.
ANNONS