Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna som övernattat på Gallery Furniture, en möbelaffär i Houston som öppnades för nödställda under elkrisen i Texas. Bild från den 17 februari.
En kvinna som övernattat på Gallery Furniture, en möbelaffär i Houston som öppnades för nödställda under elkrisen i Texas. Bild från den 17 februari. Bild: David J Phillip/AP/TT

Onödiga överpriset i Texas: 135 miljarder

Elpriserna hölls höga alldeles för länge i samband med strömavbrotten i Texas i februari, meddelar det oberoende övervakningsorganet Potomac Economics.

De onödiga överpriserna beräknas sammanlagt ha uppgått till 16 miljarder dollar (drygt 135 miljarder kronor).

Elpriserna i USA-delstaten tvångshöjdes för att stävja den elbrist som uppstod under det ovanligt bistra vintervädret i mitten av februari. Kraftverk av olika slag som inte vintersäkrats stannade, vilket utlöste elavbrott för miljoner kunder och i några fall innebar att människor frös ihjäl.

Men enligt Potomac Economics borde elnätsoperatören Ercot ha avslutat sitt prisingripande på kvällen den 17 februari, eftersom de stora avbrotten då var avhjälpta. Ercot dröjde ytterligare 32 timmar med att ta bort sin prisorder, vilket alltså står många kunder dyrt.

Att sänka priserna i efterhand har dock myndigheten PUC sagt nej till.

Både PUC:s högste ansvarige och ett antal direktörer på Ercot har avgått efter krisen.