Porträttbild av Per Avander, vd för Bilia.
Per Avander, vd för Bilia, uttryckte förvåning efter att Volvo Cars sa upp parternas återförsäljningsavtal i november. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Omvänd vinstvarning för Bilia – trots Volvos dumpning

I november sa Volvo Cars upp återförsäljningsavtalet med Bilia – som nu uppskattar sina omstruktureringskostnader till 110 miljoner. Ändå räknar bolaget med ett bättre resultat än förväntat för sista kvartalet av 2020.

ANNONS
|

Det var i slutet av november förra året som den göteborgska bilförsäljaren Bilia meddelade att Volvo Cars sagt upp sina avtal med kedjan, både i Sverige och Norge. Något som Bilia själva beskrev som oväntat. De fick dessutom se sin aktie rasa på börsen efter beskedet.

– Vi är lite förvånade – vi har inte haft någon dialog med Volvo innan det här skedde. Jag skulle säga att vi har Volvohandlarnas bästa kundnöjdhet, sa Bilias vd Per Avander på en presskonferens då.

– Den enda orsaken vi har hört hittills är att de vill ha färre återförsäljare och vi står väl i Sverige för 30 procent av försäljningen.

ANNONS

LÄS MER:Efter Volvos drag försvann 800 miljoner – över en natt

Oklart vad kostnaderna kommer att landa på

Nu meddelar Bilia i ett pressmeddelande att resultatet för slutet av 2020 ändå väntas bli bättre än man räknat med.Trots omstruktureringskostnader på 110 miljoner, som huvudsakligen beror på Volvo Cars uppsägning av avtalet och nedläggning av tre anläggningar i Tyskland, väntas rörelseresultatet landa på omkring 440 miljoner kronor under det fjärde kvartalet av 2020.

Det kan jämföras med samma period 2019, då motsvarande siffra var 370 miljoner kronor.

Bilia understryker samtidigt att det är för tidigt att säga vad de totala kostnaderna för det uppsagda avtalet med Volvo kommer att landa på.

LÄS MER:Bilias aktie slaktas på morgonen – vd:n ”förvånad” över uppsägning

Volvoförsäljningen stod för 20 procent av omsättningen 2019

Under 2019 stod försäljningen av Volvo-bilar för cirka 20 procents av Bilias omsättning, 6,4 miljarder kronor.

”Diskussioner som förs med Volvo Cars avseende betydelse och omfattning av uppsägningarna är i ett inledande skede, varför det i nuläget ej är möjligt att uppskatta slutlig finansiell påverkan för Bilia”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

De meddelar också att styrelsen kommer att föreslå en utdelning på 6 kronor per aktie. Bolaget har som målsättning att dela ut minst 50 procent av vinsten till aktieägarna.

Siffrorna som anges är preliminära. De officiella finansiella resultaten kommer att redovisas i delårsrapporten i mitten av februari.

Bilia stiger på börsen efter beskedet. Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen hade aktien lyft med 4,6 procent.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS