Flyttlass på väg. Arkivbild.
Flyttlass på väg. Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Omvänt flyttmönster i coronans spår

Det är billigare. Och nu har det också blivit lättare – att lämna storstan. Nya flyttmönster kan bli konsekvensen när fler jobbar hemma.
– Jag märker en jätteskillnad, säger Jonas Ackelman, fastighetsmäklare i Enköping, om tillströmningen av Stockholmskunder.

ANNONS

Det kan skilja flera tusenlappar i månaden mellan att bo i någon av storstäderna Stockholm och Göteborg än en mindre ort på pendelavstånd.

Två vuxna utan barn boendes i en mindre Stockholmsvilla skulle spara 3 500 kronor i månaden om de flyttar till en större villa mindre än två timmar bort från storstan, enligt beräkningar Swedbank gjort. En ensamstående utan barn sparar 3 000 kronor i månaden på att byta ut bostadsrätten i Stockholm mot en likadan på pendlingsavstånd.

Bensin på elden

På senare tid har en mindre nettoutflyttning från Stockholm kunnat anas, enligt SCB:s siffror.

– Vi började känna det redan innan covid, att folk började prioritera boendet på ett annat sätt. Majoriteten av de som köper nyproduktion av oss i Strängnäs i dag är från Stockholm och då var coviden som bensin på elden, säger Andreas Ersson, mäklare på Fastighetsbyrån med flera kontor runt om i Mälardalen.

ANNONS

Coronapandemin har öppnat för att jobba hemma betydligt mer, åtminstone för tjänstemän. Fyra av tio svenskar tror att de kommer att jobba mer hemifrån även framöver, enligt en Sifo-undersökning Swedbank beställt. Bland tjänstemän är den andelen förmodligen betydligt större.

Möjligt trendbrott

Så förutsett att arbetsgivarna är med på tåget och det övriga livspusslet stämmer, ser Swedbanks privatekonom Arturo Arques ett möjligt trendbrott på bostadsmarknaden – en negativ urbanisering när fler kan jobba hemma.

Flera fastighetsmäklare TT talat med säger sig se en tydlig sådan trend.

Jonas Ackelman, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Enköping, berättar att majoriteten av visningsgästerna vid två visningar förra söndagen var från Stockholm. Från Enköping tar det 37 minuter med tåget till Stockholm.

– Det är bara en hypotes, men jag tror att coronapandemin, när folk sitter hemma och jobbar, har fått folk att se att det fungerar och att de inte behöver åka in till kontoret varje dag. Jag tror att det är en trend som kommer att hålla i sig, säger Jonas Ackelman.

Även Enköpingsmäklaren Karin Lindberg på Länsförsäkringars fastighetsförmedling märker samma mönster.

– Det började ordentlig i juli. Det som i Enköping är dyra objekt går jättebra. Det är otroligt många hemvändare jag har sålt stora objekt till. De har sålt sin lägenhet i stan, vill flytta närmare föräldrarna, ska jobba hemifrån mer och vill ha ett bättre boende och kunna vara ute mer, säger hon.

ANNONS

Olle Lindström/TT

Helena Wande/TT

Fakta: Så mycket kan du spara

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS