Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Omskakat SKF söker nya vägar mot brott

– Vår uppförandekod är lag, utlovar SKF:s vd Alrik Danielsson. I fjol ökade samtidigt de avslöjade fallen i SKF av otillåtna affärsmetoder och korruption.

I november 2011 gjorde EU-kommissionen en gryningsräd mot SKF och andra lagertillverkare för misstänkt kartellbildning. För SKF slutade det i fjol våras med böter på 2,8 miljarder kronor, efter en rabatt på 30 procent för att man samarbetat med kommissionen.

Totalt sju lagertillverkare fick tillsammans böta motsvarande 8,3 miljarder kronor för att under sex år ha samordnat priserna gentemot bilindustrin. Inom kartellen agerade lagertillverkarna gemensamt för att överföra höjda stålpriser på fordonsindustrin.

I årsredovisningen för 2013 tvingades SKF:s dåvarande vd Tom Johnstone be alla affärspartners och intressenter ”om ursäkt för denna oacceptabla händelse”.

Internt talas om att det var tre personer i SKF:s tyska försäljningsorganisation som inte hade hållit sig till företagets etiska riktlinjer.

Under fjolåret satte SKF in en rad åtgärder kring affärsetik och regelefterlevnad, bland annat infördes en ny visselblåsarkanal med möjlighet till anonymitet. Internutbildningen med kurser kring etik och regelefterlevnad fortsatte. 72 procent av de berörda personalkategorierna, totalt 14 670 anställda, har exempelvis gått kursen ”Kampen mot korruption”.

Vidare uppdaterade SKF sina etiska riktlinjer och en webbaserad kurs om tillämpningen av reglerna startar i år och blir obligatorisk för samtliga 46 000 anställda.

När Aktiespararna vid förra veckans bolagsstämma i SKF ställde frågor kring affärsetik, sa Alrik Danielsson, vd SKF:

– Vår uppförandekod är lag. Det finns ingen tolerans mot oegentligheter, sa Alrik Danielsson.

Samtidigt tvingas han konstatera att det interna arbetet i Group Audit kring oegentligheter under 2014, utredde 18 fall av otillåtna affärsmetoder och korruption. Av 15 avslutade utredningar ledde 10 till att personer antingen lämnade företaget eller fick en skriftlig varning.

Under 2013 var det fem undersökningar som innebar att personer lämnade företaget eller fick en varning.

Aktiespararnas Claes Fallenius frågade om orsaken till ökningen av antalet åtgärder mot otillåtna affärsmetoder och korruption. Alrik Danielsson gav svaret:

– Jag tycker du ska se det som att vi följer upp våra etiska riktlinjer. Vi har absolut fokus på dessa frågor, utan att darra på manschetten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.