Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omfattande kvittofusk bland unga

Var sjunde svensk har någon gång fått betalt för utlägg upp till 1 000 kronor som de aldrig haft. Yngre fuskar betydligt mer än de äldre.

Det visar en undersökning som Dicom Expense har genomfört.

Utlägg med privata kort eller kontanter ger möjligheter att fuska. 47 procent av svenskarna har utlägg i tjänsten.

Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen som genomfördes under oktober.

Syftet var att kartlägga hur hantering av utlägg och kvitton sker på svenska arbetsplatser.

Undersökningen visar att 15 procent av de anställda någon gång redovisat kvitton som de aldrig haft utlägg för i tjänsten.

Värst är det bland de unga. Var tredje person mellan 20 och 29 år har någon gång redovisat kvitton som de inte haft utlägg för.

– Det är anmärkningsvärda resultat, säger Eva Schlyter, vice vd på Dicom Expense. Det kan handla om 100 000-tals kronor för ett medelstort företag

Fyra procent av de som svarade på enkäten har också bett en leverantör att ändra beskrivningen på ett kvitto för att kunna göra avdrag. Fler yngre än äldre anställda har gjort detta och sex gånger så många män som kvinnor.

– Problemen skulle kunna undvikas och mycket pengar sparas om företag och myndigheter gick över till företagsupphandlade kort, säger Schlyter. Då vet man att det faktiskt är kortinnehavaren som gjort inköpet och ingen annan.

- I dag är det för enkelt att begära ersättning för kvitton.

Många missar ersättning för utlägg därför att kvittot är borttappat. Fler än var femte av alla som redovisar utlägg har råkat ut för detta.

1 049 personer svarade på enkäten.

Dicom Expense är ett företag som levererar ett molnbaserat konteringsprogram för redovisning av reseräkningar, betalkortsfakturor och utlägg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.