Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Cars ökar takten för elbilar, förklarar vd:n Håkan Samuelsson. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT
Volvo Cars ökar takten för elbilar, förklarar vd:n Håkan Samuelsson. Bild: Anders Ahlgren/SvD/TT

Om sju år ska hälften av alla nya Volvo gå på el

Volvo Cars aviserar att 2025 ska hälften av alla sålda modeller vara elbilar.
– Kinas elektriska framtid är Volvo Cars elektriska framtid, säger vd:n Håkan Samuelsson.

I fjol gick Volvo Cars ut med nyheten att alla nya modeller från 2019 ska kunna fås som minihybrid, plug-in hybrid eller som elbil.

Regeringskrav gasar på utvecklingen

Den nya strategin är att hälften av försäljningen ska komma från elbilar 2025 och att Volvo Cars ska vara en kraftfull elbilsaktör i Kina.

– Förra året tillkännagav vi vår satsning på elektrifiering för att förbereda oss på eran efter förbränningsmotorn. I dag förstärker och utvidgar vi det åtagandet på världens ledande marknad för elektrifierade bilar. Kinas elektriska framtid är Volvo Cars elektriska framtid, säger Håkan Samuelsson i ett pressuttalande.

Den kinesiska regeringen planerar för att fordon som står för förnybar energi ska stå för mer än 20 procent av försäljningen år 2025. Det motsvarar fler än 7 miljoner bilar, enligt kinesiska regeringens prognoser.

Kina är Volvos största marknad

I dag tillverkar Volvo Cars S90 och S90K T8 Twin Engine i Kina. I veckan startar fordonsföretaget tillverkningen av XC60 T8 Twin Engine i Kina. Det innebär att Volvo Cars samtliga tre bilfabriker i landet kommer att tillverka antingen plug-in hybrider eller elbilar.

Under motormässan i Peking kommer Volvo Cars att visa upp alla elbilar, och man kommer också att premiärvisa sina tre suv:ar XC90, XC60 och XC40. XC40 visas i T5 plug-in hybridutförande.

Kina är Volvo Cars största enskilda marknad, och ökade försäljningen med över 23 procent under första kvartalet. I fjol sålde Volvo Cars fler än 100 000 bilar i Kina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.