Oljepriset är på väg upp igen.
Oljepriset är på väg upp igen. Bild: Andreas Hillergren

Oljepriset stiger kraftigt igen

Oljepriset har åkt jojo efter Rysslands invasion av Ukraina. Nu passerar Nordsjöoljan åter den höga nivån 120 dollar fatet – vilket drar med sig bensin- och dieselpriser, rapporterar Financial Times.

ANNONS
|

Samtidigt som EU-länder är i intensiva diskussioner om att rikta nya sanktioner mot den stora oljeproducenten Ryssland, så stiger priset på råolja på marknaden, enligt Financial Times. Priset på Brent-olja – alltså Nordsjöolja – passerade på måndagen 120 dollar fatet. Som högst har den legat lite under 130 dollar fatet under kriget i Ukraina, men även sjunkit under 100 dollar.

Det drar med sig bensinpriser i världen, liksom i Sverige. Även oljepriser i Europa för raffinerade produkter för diesel närmar sig rekordnivåer, rapporterar Financial Times.

En ökad efterfrågan på drivmedel i och med sommarsäsongen och minskade restriktioner kring covid-19 drar också upp priserna vid pumpen. En brist från Opecs sida om att öka oljeutvinningen när efterfrågan från marknaden ökar, driver också på priset.

ANNONS

Rekordet hittills för priset på råolja nåddes året för finanskrisen 2008, då oljan kostade 147:50 dollar fatet.

LÄS MER:Högre bensinpris äter upp skattesänkning

LÄS MER:Enkla tipsen: Spara pengar – med bränslesnål körning

LÄS MER:Nordsjöoljan under 100 dollar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS