Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oljepriset steg efter att Ryssland enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen. Arkivbild. Bild: Hasan Jamali
Oljepriset steg efter att Ryssland enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen. Arkivbild. Bild: Hasan Jamali

Oljepriset stiger efter ryskt besked

Oljepriset rusade sedan Rysslands president Vladimir Putin enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen under ytterligare sex till nio månader.

Beskedet kommer inför måndagens Opec-möte då världens oljeproducerande länder möts i österrikiska Wien för att diskutera produktionsminskningar. Organisationen har stramat åt oljeproduktionen sedan 2017 i syfte att motverka prisnedgångar till följd av den svagare världsekonomin och ökad amerikanska produktion.

Att Ryssland som inte är medlem i Opec lägger sig i ogillas av Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh.

-Om Opec ska finnas kvar ska beslut fattas inom Opec och inte utanför, sade ministern vid ankomsten till Wien men tillade att han trots allt delar åsikten om att begränsningarna ska finnas kvar.

Efter Rysslands besked steg priset på ett terminskontrakt för så kallad Brentolja med leverans i september över 2 procent och kostar i skrivande stund cirka 66:30 dollar per fat.