Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En oljepump i solnedgång. Arkivbild.

Oljepriset steg något efter Trumps Iran-besked

Världsmarknadspriset på olja steg något efter president Donald Trumps besked om att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Han fastslog också att det blir nya USA-sanktioner mot oljelandet Iran.

Priset för leverans av så kallad Brentolja nästa månad och amerikansk råolja återhämtade sig något efter Trumps besked. Tidigare under tisdagen hade priset sjunkit med omkring 4 procent jämfört med dagen innan.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker vid Nordea, påpekade före Trumps besked att Iran är en betydande producent och att en återgång till sanktioner skulle kunna få liknande effekter på marknaden som när den ryska aluminiumjätten Rusal belades med sanktioner.

- Då steg aluminiumpriset kraftigt, av det enkla skälet att det fanns oro för om Rusal skulle få ut sitt aluminium till världsmarknaden, sade han.

- Blir det störningar i Irans oljeproduktion, så att landet får problem med att förse världsmarknaden med sin olja, skulle det få betydande effekter för oljepriserna till dess att andra producenter kan öka sin produktion.

Men han understryker också att OPEC har reservkapacitet som oljekartellen medvetet satt för att balansera marknaden.

En nedgång i den iranska oljeproduktionen skulle också gagna USA:s inhemska produktion.

- Amerikansk skifferproduktion mår väldigt bra, i generella ordalag, om du har priser över 70 dollar per fat, vilket är fallet nu, sade Christian Kopfer och konstaterade att nya sanktioner mot Iran skulle kunna få priserna att rusa på kort sikt, men att det är högst tveksamt om prisökningen skulle bestå.