Oljepriset stiger globalt. Arkivbild.
Oljepriset stiger globalt. Arkivbild.

Oljepriset skjuter i höjden

Helgens överenskommelse mellan president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping får oljepriset att skjuta i höjden. Ett fat Brent-olja stiger med drygt fem procent och ligger nu åter igen över 60-dollarsstrecket.

ANNONS
|

Överenskommelsen i samband med G20-mötet i Argentina mellan USA och Kina om en vapenvila i handelskonflikten får inte bara världens börser att stiga.

Oljepriset som under de senaste månaderna pressats ned kraftigt, vänder nu i stället uppåt. Med ett pris på 62:20 dollar fatet stiger nu Brent-oljan 5,2 procent. Den amerikanska WTI-oljan går åt samma håll men får också extra skjuts i form av att Kanada meddelat att provinsen Alberta kommer att strypa sin oljeproduktion. WTI-oljan lyfter 2,2 procent till 53:40 dollar per fat.

Samtidigt kommer också beskedet att Qatar ska lämna oljekartellen Opec i januari. Beskedet kommer inför Opec-mötet i Wien senare i veckan, där begränsning av oljeproduktionen ska diskuteras. Enligt analytiker förväntas man meddela att produktionen ska minska med en 1-1,4 miljoner fat olja per dag jämfört med nivåerna i oktober.

ANNONS

Enligt landets energiminister Saad al-Kaabi har beslutet inget att göra med den ekonomiska bojkott som infördes i juni 2017 mot Qatar av bland annat Saudiarabien utan i stället hänger samman med landets avsikt att fokusera på naturgas i stället för oljeproduktion.

På oljemarknaden är också Qatar för närvarande en liten aktör med en produktion på 600000 fat olja dagligen.

TT

ANNONS