Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oljeprisets nedgång tilltar. Arkivbild.

Oljepriset pressas av sänkta kostnader

Oljepriset har sjunkit kraftigt de senaste dagarna. Hög produktion i USA väger upp för mindre Opec-olja. Men experternas uppfattning om utvecklingen framöver går isär.

Oljepriset har sjunkit till den lägsta nivån på närmare sex månader. Ett fat Nordsjöolja (Brent) kostade på fredagseftermiddagen runt 48 dollar, att jämföra med nära 52 dollar i början av veckan.

- Det har kommit ny statistik som visar att den amerikanska produktionen ökar kraftigt, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

I slutet av 2016 kom Opecländerna tillsammans med Ryssland överens om att minska produktionen för att pressa upp priserna. Efter ett initialt prislyft har planen misslyckats.

- Vi trodde att priserna skulle bli liggande på över 55 dollar. Det som har överraskat oss är att skifferproducenterna i USA har kommit i gång så snabbt och de har sänkt produktionskostnaderna mer än väntat, tack vare bättre teknologi, säger Thina Saltvedt.

Bättre lönsamhet

Det här betyder alltså att det är lönsamt att producera skifferolja vid lägre prisnivåer än tidigare.

Dessutom visar första kvartalets delårsrapporter som precis kommit att de stora oljebolagen, som Exxon, Shell och BP, har sänkt sina kostnader generellt och lyckas både få i gång ny produktion och ge utdelning till sina ägare vid en prisnivå kring 50 dollar, enligt Martin Jansson, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

- Det visar att priset inte måste komma upp för att vi ska få ny produktion framöver, säger han.

Utvecklingen har kastat om maktförhållandena och ställer Opec inför ett svårt dilemma när länderna, som dessutom har många politiska konflikter, träffas senare i maj för att besluta om produktionsbegränsningen ska fortsätta under andra halvåret. Det är inte heller så säkert att Ryssland vill vara fortsatt med.

Olika syn

Martin Jansson har en pessimistisk syn på oljepriset framöver.

- Jag tror att vi ska ner till i snitt 40 dollar under andra halvåret.

Men den bedömningen delar inte Torbjørn Kjus, oljeanalytiker på DNB. Han tror att priserna kommer att börja stiga rejält mot slutet av året.

Motiveringen är att efterfrågan är så stor att den amerikanska produktionen skulle behöva trefaldigas för att inte de globala lagren ska minska under andra halvåret. Men scenariot förutsätter att Opecländerna är överens om att fortsätta på den inslagna vägen.