Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Utbudet av olja ökar mer än efterfrågan. Arkivbild.

Oljepriset på lägsta nivån sedan 2017

Världsmarknadspriset på olja fortsätter nedåt. Överproduktion samt en oro för inbromsningen i ekonomin har fått oljepriset att falla till den lägsta nivån på över ett år.

Under november har oljepriset fallit med omkring 20 procent och det är det största prisfallet under en enskild månad på fyra år.

Under fredagen föll priset på ett fat Nordsjöolja (brent) till 58:57 dollar fatet – den lägsta nivån sedan oktober 2017.

Priset på den amerikanska motsvarigheten, WTI, har fallit fem procent och handlas för under 52 dollar fatet. Det innebär att den har nått sin lägsta nivå sedan i september förra året.

Det globala utbudet av olja har ökat under året trots amerikanska sanktioner mot Iran. USA, Saudiarabien och Ryssland står för den största delen av produktionen i världen. Det växande utbudet i Nordamerika täpper till systemet.

"Marknaden är mättad", säger den amerikanska investmentbanken Jeffries i en kommentar.

Saudiarabien sade på torsdagen att landet är berett att anpassa sig till den lägre efterfrågan och pressar oljekartellen Opec att besluta om lägre produktion inför 2019. Opec har ett möte inplanerat den 6 december.