Oljefonden vill ha enklare vd-löner

Norska oljefonden vill pressa bolag att slopa långsiktiga förmånsprogram för chefer. Det framgår av fondens nya policy som ska presenteras på fredagen för ordförande och investerare, rapporterar Financial Times.

ANNONS
|

De långsiktiga förmånsprogrammen, med olika former av optioner, har stora brister, menar fonden. De är ofta svåröverskådliga med kriterier som inte sällan ändras för att passa företagsledningen. I stället vill fonden att höga chefer ska tvingas äga aktieposter i företagen i minst fem, allra helst tio år. Fonden vill också att företagens styrelser ska sätta lönetak för cheferna.

- Vårt intryck är att varken samhället i stort, kontrollorgan, investerare, styrelser eller ens vd:ar är till freds med hur det är för tillfället, De flesta människor erkänner att en ändring behövs, säger oljefondens chef Yngve Slyngstad till tidningen,

ANNONS

Att oljefonden ställer krav på hur vd och andra höga chefer avlönas har betydelse, eftersom den är en av världens mest inflytelserika investerare, skriver tidningen.

Oljefonden etablerades 1990 och fungerar som en buffert för de norska statsfinanserna. Fonden, som formellt heter Statens pensionsfond utland, är världens största statliga fond och investerar intäkter från oljeindustrin i utländska aktier och räntepapper. Vid slutet av 2016 var fondens tillgångar värda 7510 miljarder norska kronor.

TT

ANNONS