Ölbryggeriet Åbro utsattes för ett dataintrång under Långfredagen. Nu är all produktion stoppad.
Ölbryggeriet Åbro utsattes för ett dataintrång under Långfredagen. Nu är all produktion stoppad. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Öljättens produktion stoppad – efter dataintrång

Bryggeriet Åbro utsattes i förra veckan för ett dataintrång, vilket har stoppat hela produktionen.

ANNONS

Bryggeriet Åbro har stoppat produktionen av öl efter ett dataintrång, vilket Dagens Vimmerby var först att rapportera om.

Intrånget, i form av en så kallad ransomware-attack, skedde i förra veckan.

– Vi upptäckte det på långfredagen och har jobbat med att lösa problemet sedan dess. Vi håller fortfarande på med det, säger företagets vd Henrik Dunge, till Aftonbladet.

Oklart vem som ligger bakom attacken

Åbro är främst känt för sin öl, men producerar och distribuerar även cider, läsk, mineralvatten och viner. I nuläget står produktionen på Åbros bryggeri stilla, något som påverkar alla företagets produkter.

– Vi har ingen produktion igång, och från och med imorgon har vi ingen distribution tills problemet är löst, säger Henrik Dunge.

ANNONS

Vem som ligger bakom attacken är i nuläget oklart.

En ransomware-attack, på svenska översatt till gisslanprogram, är en skadlig kod som tar företags filer och datorprogram som ”gisslan” via kryptering. För att häva krypteringen kräver ofta angriparen någon form av betalning.

LÄS MER:Bostadspriserna ryckte upp sig i mars

LÄS MER:Apollo avbokade familjens charterresa – var för billig

LÄS MER:Miljardärens rymdplaner skrotade – bolaget ansöker om konkursskydd

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS