Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finn Thaulow, koncernchef i Fly Me.

Oklart om ekonomin i Fly Me

De märkliga turerna kring det krisdrabbade flygbolaget Fly Me fortsätter. En extra bolagsstämma klubbade på onsdagen igenom en affär som ingen vet om bolaget har råd med.
Stämman godkände Fly Me:s köp av aktier i River Don Ltd. Fly Me tecknade i höstas ett avtal om att köpa 50 procent av River Don, som äger 51 procent av aktierna i det brittiska flygbolaget Global Supply Systems.
Men frågetecknen är många. Den nyemission på 34 miljoner kronor som skulle vara registrerad på onsdagen verkar i högsta grad osäker. Pengarna är nödvändiga för att finansiera verksamheten. Och hur verksamheten går svävar aktieägarna i ovisshet om eftersom den bokslutskommuniké som skulle presenteras på förmiddagen fortfarande saknades vid 17-tiden. Detta trots att bolagets informationsavdelning sagt att "den kommer under dagen".
Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek, som var på stämman, är minst sagt upprörd. Han röstade nej till affären:
- Det är helt oacceptabelt att vi ska ta ett sådant gigantiskt beslut i ett bolag som har mycket stora likviditetsbekymmer där nyemissionen sägs vara fulltecknad, men där betydande delar av emissionen inte är inbetald och man inte kan berätta när pengarna kommer. Man hoppas att de kommer i dag, men vet inte detta, säger Gunnar Ek.
- Att göra en jättelik affär i detta bolag, där man från styrelsens sida utlovar stora vinster våren 2008, det går inte. Vi vet inte om det här bolaget över huvudtaget lever om några veckor.
Enligt Gunnar Ek röstade merparten av aktieägarna mot affären, men eftersom den person som företrädde huvudägaren Cognition röstade ja blev det som styrelsen ville. Bakom Cognition står den omskrivne norrmannen Christen Ager-Hanssen och britten John Robert Porter. Porter råkar också vara ägare till River Don, alltså det bolag styrelsen vill att Fly Me ska köpa hälften av.
Men enligt Gunnar Ek ändrade sig styrelsen under stämmans lopp och föreslog att Fly Me ska köpa 49 procent av aktierna.
- Man har dessutom fått en option som ger bolaget rätt att köpa resterande aktier, nu köper man bara 25 procent av aktierna. Resterande aktier får man köpa i december. Därför att man har inte pengar, säger han. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.