Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är fortfarande tveksam till att införa strängare amorteringskrav. Arkivbild

Oklara regeringsbesked om amorteringskrav

Varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ger klara besked om när regeringen fattar beslut om skärpta amorteringskrav. Källor uppger dock för Reuters att regeringen kommer att ge klartecken till Finansinspektionens förslag.

- Jag kan bara säga att vi jobbar så skyndsamt det bara går, säger Bolund efter en debatt i riksdagen.

I förra veckan uppgav statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen, inom en vecka, skulle ge Finansinspektionen grönt ljus att gå vidare med skärpt amorteringskrav. Det är dock oklart om det blir som Löfven sagt. Finansministern ger inga klara besked utan säger försiktigt att ett beslut på torsdag "framstår som en möjlighet".

- Vi återkommer så fort vi är redo att fatta beslut, säger hon till TT.

Enligt Reuters källor finns det två skäl till att regeringen ger klartecken. Dels för att bromsa prisutvecklingen på bostadsmarknaden och dels för att ett nej skulle underminera Finansinspektionens ställning.

Sågas av Alliansen

Redan när förslaget kom från myndigheten sågades det av de borgerliga oppositionspartierna. Per Bolund tyckte att det var märkligt att de var så snabbt ute med att avvisa det. Men de samtal regeringen haft med oppositionen har inte fått partierna att bli mer välvilligt inställda till det, enligt finansmarknadsministern.

- Vi har haft en diskussion om förslaget, säger Bolund som säger att han inte hört något annat än att de borgerliga partierna är "tveksamma till förslaget i sig".

Han säger också att hans intryck är att de borgerliga partierna samtidigt står bakom ordningen att Finansinspektionen (FI) har uppdraget att lägga fram förslag och att regeringen sedan tar besluten.

Eriksson tvekar

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är fortfarande tveksam när det gäller strängare amorteringskrav.

- Det finns två sidor av det här myntet, säger han till DN och återkommer till den kritik han har lyft flera gånger tidigare.

Eriksson var tveksam innan Finansinspektionens förslag presenterades och det är han fortfarande. Det finns ett starkt tryck från Riksbanken och FI att få ner hushållens skulder, påpekar han i DN, men tillägger:

- Å andra sidan så börjar bostadsmarknaden komma i balans och det kommer att påverka de här frågorna långsiktigt.

Magdalena Andersson vill inte kommentera en eventuell oenighet inom regeringen.

- Regeringen fattar alltid kollektiva beslut i enighet, påpekar hon.